Advertentie
Advertentie

‘Klein incident kan oorlog starten in Zuid-Chinese Zee'

©REUTERS

Volgens een Chinese topofficier is er niet veel nodig om een oorlog uit te lokken over de omstreden gebieden die Peking claimt in de Zuid-Chinese Zee.

De spanning in de regio ging de voorbije weken fors de hoogte in. Zeker nadat een Amerikaans oorlogsschip in de buurt kwam van een van de artificiële eilanden van China in de zee, gingen de alarmbellen af. Chinese oorlogsschepen werden uitgestuurd om het schip weg te begeleiden.

©mediafin

Met de patrouille wilde Washington testen in welke mate Peking de zeeën rond de eilanden effectief claimt. En dat doen ze dus wel degelijk, blijkt uit de oefening. China eigent zich de 12 zeemijl rond de artificiële eilanden toe. Een VN-conventie bepaalt nochtans dat kunstmatige eilanden geen recht geven op dat gebruikelijke territorium.

‘Als de VS doorgaan met deze gevaarlijke en provocatieve daden, dan kan dat een serieuze confrontatie volgen op zee of in de lucht’, zei Wu Shengli, een Chinese topofficier, tijdens een videoconferentie met een Amerikaanse admiraal. ‘Zelfs een heel klein incident volstaat dan om oorlog uit te lokken.’

China profileert zich de laatste tijd hoe langer hoe meer als overheersende macht in de Zuid-Chinese Zee. Door artificiële eilanden te bouwen en patrouilles uit te sturen, wil het land zich het gebied toeëigenen. Maar ook verschillende andere Aziatische landen claimen hetzelfde gebied, dat overigens ver ten zuiden ligt van het eigenlijke Chinese vasteland. Peking baseert zich op historische kaarten voor de claim.

De VS zijn vooral bezorgd over een vlotte doorgang in wat een van de drukste zeeroutes ter wereld is. Strikt genomen willen de Amerikanen zich niet moeien in de strijd om de eilanden. Maar omdat het internationaal recht de afbakening van artificiële eilanden niet erkent, willen ze wel te allen tijde de doorgang vrijhouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud