'Kolossaal gevaar als conflict escaleert'

Verschillende rookpluimen hangen boven het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong. (foto: reuters)

Noord-Korea heeft een tweehonderdtal granaten afgevuurd op een Zuid-Koreaans eiland, waarna Zuid-Korea terugschoot. Twee Zuid-Koreaanse mariniers kwamen om het leven. Het Witte Huis veroordeelt de aanval scherp. De VS, China en Rusland waarschuwen voor een escalatie. 'Een kolossaal gevaar dreigt als het conflict escaleert.'

Het vuurgevecht vond plaats nabij het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong, op de westelijke grens tussen de twee landen. Noord-Korea vuurde een tweehonderdtal granaten af het eiland.

Het merendeel belandde in het water, maar sommige bereikten het eiland, aldus het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. Verschillende woningen zijn beschadigd. Twee Zuid-Koreaanse mariniers werden gedood en 14 collega's raakten gewond. Er zouden ook twee burgers verwond zijn.

Zuid-Korea meldt dat het heeft terruggeschoten en dat zijn leger in 'opperste staat van paraatheid' is gebracht. Straaljagers werden naar het eiland gestuurd. Op elke nieuwe provocatie zal krachtig worden gereageerd, luidt het. Het land onderzoekt of er een link is tussen de artillerieaanval en oefeningen nabij de westelijke zeegrens eerder op de dag.

Noord-Korea schuift in een eerste reactie de schuld op Seoul. Volgens staatsmedia heeft Zuid-Korea het vuur geopend. 'Ondanks onze veelvuldige waarschuwingen heeft Zuid-Korea een tiental projectielen afgevuurd omstreeks 13 uur en wij hebben onmiddellijk met militaire kracht geantwoord.'

Reacties

Vanuit de Verenigde Staten wordt de granaataanval snel en scherp veroordeeld. Robert Gibbs, de woordvoerder van het Witte Huis: 'De VS veroordelen de aanval zeer hard en roepen Noord-Korea op om zijn acties stop te zetten en de voorwaarden van de wapenstilstand te accepteren.' Gibbs voegde daaraan toe dat het Witte Huis nauwe contacten houdt met Seoul.

De VS vinden het wel nog te vroeg om welke militaire actie dan ook te overwegen. 'We waken over de situatie en praten met onze bondgenoten', aldus kolonel David Lapan, woordvoerder van het Pentagon.

Er is een kolossaal gevaar als het conflict escaleert. De aanstokers van het geweld dragen een enorme verantwoordelijkheid.

Sergei Lavrov

Russische minister van Buitenlandse Zaken

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov veroordeelt de aanval, en roept beide partijen op om alle vijandigheden te staken. 'De aanstokers van het geweld dragen een enorme verantwoordelijkheid', aldus Lavrov. 'Er is een kolossaal gevaar als het conflict escaleert.'

Nucleair

Volgens correspondenten van westerse media gaat het om een van de meest ernstige incidenten sinds de Koreaanse oorlog in 1953 werd beëindigd zonder vredesakkoord. De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat hij de zaak wil aankaarten bij de Verenigde Naties.

De Amerikaanse speciale gezant belast met Noord-Korea is in Peking aangekomen voor overleg met China, Japan en Zuid-Korea over het nucleaire programma van Noord-Korea.

China, de enige grote bondgenoot van Noord-Korea, verklaarde dat de gesprekken over Noord-Korea's nuclaire programma dringend noodzakelijk zijn. Het land liet via een woordvoerder van Buitenlandse Zaken weten bezorgd te zijn over de nieuwste escalatie van de spanningen tussen de twee landen. 'Beide kanten van het schiereiland moeten meer bijdragen aan vrede.' De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il was dit jaar twee keer in China om de banden tussen de twee landen te versterken.

De VN-veiligheidsraad komt mogelijk dinsdag of woensdag in spoedzitting bijeen, weet het persbureau AFP.

Beurzen

Ook beleggers reageren bezorgd. De Aziatische beurzen diepten hun verliezen uit toen het incident bekendraakte. De MSCI Asia Pacific-index, de globale index voor de regio, verloor 2,2 procent. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 2,5 procent. De beurs van Tokio bleef dicht naar aanleiding van Labor Thanksgiving Day.

In Europa verloren de beurzen tussen 1 en 2 procent. De Duitse overheidsobligaties, die door beleggers worden aanzien als een veilige haven, worden duurder.

In Zuid-Korea hield de centrale bank spoedberaad om de impact van het conflict op de financiële markten in de gaten te houden.

Plaats van het incident


Beschieting Korea weergeven op een grotere kaart

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud