Kremlinopposant Navalny maakt einde aan hongerstaking

Alexei Navalny tijdens zijn rechtszaak in februari, voor hij in hongerstaking ging. ©AFP

Aleksej Navalny zegt dat hij zijn hongerstaking geleidelijk zal afbouwen. De Russische oppositieleider blijft bij zijn eis dat zijn rug- en beenklachten door een dokter naar keuze worden behandeld.

De 44-jarige Navalny gaat in op de vraag van de artsen om zijn hongerstaking onmiddellijk stop te zetten, teneinde 'aanzienlijke schade' of de dood te voorkomen.

De Kremlincriticus begon zijn actie drie weken geleden om zijn eis om goede medische zorg kracht bij te zetten. Navalny, die opgesloten zit in een strafkamp, heeft last van rug- en beenklachten.

Het geleidelijk stopzetten van zijn hongerstaking zal meer dan drie weken duren. Eind vorige week waarschuwde zijn entourage nog dat Navalny elk moment kon overlijden. De oppositieleider postte vrijdag op Instagram dat hij het gevoel in benen en armen aan het verliezen is. De Amerikanen lieten eerder deze week weten dat ze 'Rusland verantwoordelijk houden' als Navalny overlijdt.

Dinsdag kwamen in Moskou, Sint-Petersburg en andere steden meer dan 10.000 Russen op straat om te betogen tegen het strenge gevangenisregime van Navalny. De protesten waren verboden. Bijna 1.800 demonstranten werden opgepakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud