Lage Chinese inflatie wakkert hoop op extra stimulus aan

Een Chinees meisje betast versieringen voor het Chinese nieuwjaarsfeest dat voor de deur staat ©REUTERS

In China is de inflatie onverwacht gedaald tot het laagste peil in vijf jaar. Dat schept ruimte om het monetair beleid verder te versoepelen. De Chinese beurzen gaan zowat een procent hoger.

De inflatie in de Volksrepubliek daalde in januari tot 0,8 procent, zo maakte het Nationaal Bureau voor Statistiek in Peking dinsdag bekend. Dat is lager dan verwacht – economen rekenden gemiddeld op 1 procent – en bovendien het laagste peil in vijf jaar. We moeten teruggaan tot november 2009 om een nog lager inflatiecijfer (0,6%) aan te treffen. In december bedroeg de Chinese inflatie nog 1,5 procent.

De index van de producentenprijzen of PPI, de zogenaamde ‘inflatie aan de fabriekspoort’, werd vorig maand nog negatiever: -4,3 procent tegen nog -3,8 procent in december. De verdere daling weerspiegelt zowel de zwakkere vraag in binnen- en buitenland als de wereldwijde daling van de grondstoffenprijzen. De combinatie maakt het moeilijk voor Chinese ondernemingen om hun prijzen te handhaven.

Met 0,8 procent is vermoedelijk een inflatiedieptepunt bereikt. De olieprijzen zijn immers weer aan het stijgen. Anderzijds wordt de kans wel groter dat de Chinese centrale bank de rente verder verlaagt. Dat zou in maart kunnen gebeuren. Peking zal immers te allen prijze willen vermijden dat de Volksrepubliek met deflatie wordt geconfronteerd. Vorige week versoepelde de centrale bank al de eisen voor de kapitaalreserves die banken moeten aanhouden, en dat voor het eerst in twee jaar.

De Chinese beurzen reageren opgetogen op het zwakke inflatiecijfer. De beurs van Shanghai wint rond 7.45 uur 0,8 procent en de beurs van Shenzhen 1,05 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud