Lage Chinese inflatie wijst op zwakke groei

Een klant keurt fruit in een supermarkt in Huaibei in de provincie Anhui. De Chinese inflatie is vorige maand sterker gedaald dan verwacht. ©REUTERS

De Chinese inflatie is in september sterker gedaald dan verwacht en staat nu op het laagste peil in bijna vijf jaar. Een veeg teken en een nieuw signaal dat de groei van de wereldeconomie vertraagt.

De index van de consumptieprijzen stond in september 1,6 procent hoger dan een jaar eerder, maakte het Nationaal Bureau voor Statistiek bekend. Dat is een gevoelige vertraging in vergelijking met de maand augustus, toen de inflatie nog 2 procent bedroeg. Het inflatiecijfer is ook lager dan economen hadden ingeschat: zij rekenden op 1,7 procent volgens Bloomberg. De 1,6 procent inflatie is bovendien het laagste cijfer sinds januari 2010. Het officiële streefcijfer van de Chinese regering bedraagt 3,5 procent.

De lagere inflatie is vooral te wijten aan lagere prijzen voor voeding, brandstof en andere grondstoffen - waar consumenten overigens wereldwijd van profiteren – maar wijst ook op zwakte in de tweede grootste economie ter wereld. In het bijzonder de afkoelende vastgoedmarkt is een bron van zorgen. Het inflatiecijfer moet overigens een tikkeltje gerelativeerd worden omdat september 2013 een sterke vergelijkingsbasis vormde.

Om de consumptie aan te wakkeren en de economische motor op hogere toeren te krijgen zal Peking, zo wordt algemeen verwacht, de komende verdere stimulusmaatregelen blijven nemen. De meeste economen denken echter dat een zwaardere ingreep als een renteverlaging voorlopig zal uitblijven – tenzij de toestand fors verslechtert.

Ook in andere delen van Azië is de inflatie aan het dalen. De Zuid-Koreaanse economie begint bijvoorbeeld vervaarlijk te sputteren en deflatie loert daar om de hoek. Dat is eveneens het geval in de eurozone, waar de groei in het tweede kwartaal is stilgevallen en Duitsland zijn rol van voortrekker momenteel niet kan waarmaken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud