Leden Pussy Riot op vrije voeten

Maria Alyokhina, lid van de Russische punkband Pussy Riot, kreeg vandaag amnestie. Ze zat sinds augustus vorig jaar in de gevangenis na een protestlied tegen president Poetin in een kathedraal in Moskou. ©REUTERS

Maria Alyokhina en Nadejda Tolokonnikova, de twee leden van de Russische punkband Pussy Riot, zijn vrijgelaten. Dat heeft de naaste omgeving bekendgemaakt. Ze zaten vast nadat ze vorig jaar een protestlied zongen tegen president Poetin en de orthodoxe kerk, in de grootste kathedraal van Moskou

Zowel Maria Alyokhina als Nadejda Tolokonnikova, van de Russische punkband Pussy Riot, zijn in de loop van de ochtend vrijgelaten. Alyokhina zou al onderweg zijn naar Moskou, zo liet haar advocaat weten. Iets later liet de man van Nadejda Tolokonnikova weten dat ook zijn vrouw was vrijgelaten. 

Beiden zaten sinds augustus vorig jaar in de gevangenis omdat ze in februari 2012 een protestlied hadden gezongen in de grootste kathedraal van Moskou. Gericht tegen het regime van president Poetin en de steun van de Russische orthodoxe kerk aan diens regime.

Sochi

De gevangenisstraf van beide vrouwen zou normaal tot maart volgend jaar duren, maar het Russisch parlement werkte vorige week een amnestieregeling uit. Vorige vrijdag al kreeg ook de voormalige oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky gratie, nadat hij tien jaar had vastgezeten voor fraude en belastingontwijking.

De vrijlating van de twee Pussy Riot-leden en Khodorkovsky wordt aanzien als een charme-offensief van de Russische overheid om de controverse rond de Olympische Winterspelen in Sochi van februari volgend jaar te counteren. Naar verluidt is de kans groot dat de Russische autoriteiten later deze week ook de aantijgingen tegen de zogenaamde 'Arctic 30', leden van Greenpeace die vastzitten op beschuldiging van piraterij, zouden laten vallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud