Leider Hongkong trekt omstreden uitleveringswet in

Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong. ©AFP

Na maanden van protest bindt Carrie Lam in. Maar dat is niet voldoende om de protesten te stoppen.

Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, heeft woensdag aangekondigd dat ze de wet intrekt die een uitlevering aan China mogelijk zou maken. Dat bevestigt het parlementslid Felix Chung. De omstreden uitleveringswet lag aan de basis van de protesten die de autonome regio nu al maanden in de ban houden.

De leiders van de protestbeweging zijn niet van plan hun acties te staken. De intrekking van de wet is maar een van hun vijf eisen. Voorts willen ze dat de betogingen niet als 'rellen' worden omschreven en pleiten ze voor een onafhankelijke onderzoekscommissie naar het politiegeweld, amnestie voor alle opgepakte betogers en algemeen kiesrecht. Ze eisen ook dat Lam ontslag neemt.

De controversiële uitleveringswet moest het mogelijk maken burgers uit Hongkong voor berechting over te dragen aan China. De betogers vreesden dat China de wet zou gebruiken om dissidenten vast te zetten en laakten in het algemeen de toenemende invloed van Peking in Hongkong. De voormalige Britse kolonie is semi-autonoom sinds de Britten haar in 1997 aan China overdroegen en heeft eigen wetten, rechtspraak en meer vrijheden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud