Advertentie

Leider Hongkong weigert af te treden

De Chief Executive van Hongkong denkt nog niet aan opstappen. ©EPA

De duizenden studenten die al enkele dagen de straten van Hongkong bezetten, hadden geëist dat de leider van Hongkong, Leung Chun-ying, om middernacht plaatselijke tijd zou opstappen. Anders zouden ze de bureaus van de regering bezetten. Maar Leung geeft niet toe.

De demonstranten eisen sinds woensdag dat Chief Executive Leung opstapt. Ze protesteren tegen de beslissing van China om in '17 geen vrije verkiezingen toe te laten in Hongkong, ondanks een eerdere belofte.

De protestbeweging beschouwt de leider van de stadstaat als een marionet van het communistische regime in Peking. De demonstranten hanteerden een deadline voor Cheung die donderdagavond afloopt.

Voorlopig wil Leung niet ingaan op de eis om op te stappen, liet hij tijdens een persconferentie iets voor het aflopen van de deadline verstaan. Al lijkt hij wel de protesten voort te zullen toelaten. Ook een discussie over democratie in Hongkong is mogelijk, insinueerde hij. 'De regering staat altijd open om te spreken over de politieke hervormingen.'

Maar als de studenten de gebouwen van de Hongkongse regering innemen, zoals ze dreigden te doen, zal de overheid wel streng optreden, zei Cheung.   

Streng

Ook in China wordt streng gereageerd op de protesten. Vooral de staatsmedia spreken harde taal. ‘Peking blijft de Chief Executive van Hongkong Leung Chun-ying steunen en staat achter de manier waarop de politie de illegale activiteiten aanpakt.’ Dat schrijft de Chinese Volkskrant – de officiële spreekbuis van de Communistische Partij.

‘Hongkong heeft jarenlang vrede en harmonie gekend’, staat in een opiniestuk in dezelfde krant. ‘Nu duikt er plots chaos op. Het is de schuld van enkele mensen die weigeren de wet te respecteren.’

Lees hier over de strijd van Hongkong voor meer democratie doorheen de voorbije decennia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud