Advertentie

Leiders Rode Khmer krijgen levenslang

Een van de overlevers van het regime wacht het vonnis af. Voor het eerst moeten leiders van de Rode Khmer zich voor de rechter verantwoorden ©REUTERS

Twee voormalige leiders van de Rode Khmer zijn schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. Dat bepaalde een VN-tribunaal in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh.

Nuon Chea (88) en Khieu Samphan (83) zijn de enige nog levende leiders van de Rode Khmer. Ze zijn ook de eerste aanvoerders van het brutale regime die verantwoording moeten afleggen voor hun daden.

Vorig jaar werd al wel een gevangenisdirecteur van onder het regime veroordeeld, maar hij werd niet mede verantwoordelijk geacht voor het centrale bestuur van de 'Khmer Rouge'.

De grote leider van het regime Saloth Sar – beter bekend als Pol Pot – overleed in 1998.

De Tijd legt uit

De Rode Khmer was een maoïstisch regime dat het tussen 1975 en 1979 voor het zeggen had in Cambodja. Ze streefden een ‘agrarische ideaalwereld’ na, en lieten de bevolking massaal van de stad naar het platteland verhuizen. Ze schaften ook religie en onderwijs af. Hun plannen draaiden wel heel anders uit. Zo’n twee miljoen mensen stierven onder het regime. Velen aan verhongering. Anderen door uitputting of executie. In ’79 kwam een einde aan het tijdperk van de Rode Khmer na een invasie van Vietnam.

Tot een jaar daarvoor kon de man op vrije voet blijven waardoor hij nooit voor een rechtbank is moeten verschijnen.

Misdaden tegen de mensheid

De rechters veroordeelden de twee overlevers nu voor misdaden tegen de mensheid, waaronder de gedwongen uitzetting van 2 miljoen mensen uit de hoofdstad Phnom Penh. De tachtigers zijn ook schuldig aan moord en politieke vervolging, oordeelde het VN-tribunaal.

Beiden blijven beweren niets van de wreedheden te hebben geweten. Nuon Chea wordt nochtans beschouwd als de rechterhand van Pol Pot. Maar volgens zijn Nederlandse advocaat wist hij niet wat de regering tijdens de dictatuur deed omdat hij toen parlementsvoorzitter was.

Nuon Chea en Khieu Samphan kregen van de rechter allebei levenslang. Volgens hun advocaten zullen ze nog wel in beroep gaan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud