Advertentie

Luchthaven Hongkong ligt plat

Niet alleen in de straten van Hongkong, ook in de luchthaven gaan tal van demonstraties door. ©REUTERS

De luchthaven van Hongkong heeft maandag alle overblijvende vluchten geschrapt nu manifestanten voor de vierde dag op rij het terminalgebouw bezetten.

De demonstranten hekelen het geweld van de politie tijdens de antiregeringsprotesten van afgelopen weekend.

'De luchthavenoperaties op Hong Kong International Airport zijn ernstig verstoord als gevolg van de volksverzameling op de luchthaven vandaag', zegt de luchthaven in een verklaring. 'Alle check-indiensten voor vertrekkende vluchten zijn opgeschort. Behalve de vertrekkende vluchten die het check-inproces hebben afgerond en de aankomende vluchten die al naar Hongkong op weg zijn, zijn alle vluchten voor de rest van de dag opgeschort.'

Duizenden in het zwart geklede manifestanten kwamen maandag in de aankomsthal van de luchthaven aan. Daar verzamelden ze eerder al voor een sit-in van drie dagen, die zondagnacht zou eindigen.

Cathay Airways

De aandelen van Cathay Airways, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij van Hongkong, vielen naar het laagste niveau in 10 jaar na het nieuws.

Het protest in Hongkong begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd kunnen worden aan China. Maar de betogers willen dat de wet definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt en dat haar opvolger verkozen wordt in plaats van door Peking aangeduid, zoals dat gebruikelijk is.

De betogers willen ook dat het geweld waarvan ze de politie beschuldigen onderzocht wordt.

Scherpe Chinese reactie

De Chinese regering heeft haar kritiek op de manifestaties in Hongkong nog opgevoerd. Peking ziet naar eigen zeggen 'tekenen van terrorisme' achter de protestbeweging tegen het bestuur in Hongkong en zegt dat 'de gewelddadige elementen zonder genade gestraft zullen worden'.

Sinds Londen in 1997 afstand deed van zijn Hongkong, heeft de regio een aparte status in de Volksrepubliek China onder het motto 'één land, twee systemen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud