Maleisië snoert kritische nieuwsmedia de mond

De Maleisische premier Najib Razak wordt beschuldigd van corruptie ©REUTERS

De Maleisische regering heeft de vergunning van de nieuwsbladen The Edge Weekly en The Edge Financial Daily ingetrokken. Reden daarvoor is hun verslaggeving over corruptie van premier Najib Razak.

The Edge beschuldigde Razak, tevens voorzitter van het staatsbedrijf 1MDB, van mismanagement en corruptie. Ze baseerden zich op artikels in The Wall Street Journal. Die had documenten kunnen inkijken over een gerechtelijk onderzoek naar 1MDB. Het staatsbedrijf, met een schuld van 11 miljard dollar, zou bijna 700 miljoen dollar naar de persoonlijke rekening van premier Razak hebben gesluisd. Het merendeel van dat bedrag werd overgemaakt in maart 2013, in volle verkiezingsperiode.

The Edge moet drie maanden sluiten, officieel vanwege ‘schade aan de nationale veiligheid en de openbare orde en handelen tegen het algemeen en nationaal belang.’ Uitgever en CEO van The Edge Mediagroep Ho Kay Tat, gelooft niet in de uitleg van de overheid. ‘Wij zien niet in hoe het onthullen van oplichterij van Maleisiërs het algemeen belang zou schaden. Ze sluiten om ons het zwijgen op te leggen.’ The Edge gaat het verbod aanvechten bij de rechtbank.

Premier Razak ontkent dat hij geld van 1MDB heeft doorgesluisd voor persoonlijk gewin. Hij doet het nieuws af als een lastercampagne om hem uit zijn ambt te zetten. Hij overweegt ook gerechtelijke stappen tegen The Wall Street Journal.

Eerder deze week blokkeerden de autoriteiten ook al een website die kritisch was voor de premier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud