Advertentie

Maleisiërs voor de tweede dag op rij op straat om ontslag premier te eisen

Maleisische manifestanten. ©EPA

Voor de tweede dag op rij zijn zondag duizenden Maleisiërs op straat gekomen in de hoofdstad Kuala Lumpur om het ontslag van premier Najib Razak te eisen. Velen brachten de nacht door in het centrum van de hoofdstad. Ze dragen gele t-shirts van de middenveldbeweging Bersih die oproept tot grote hervormingen.

De manifestatie verloopt over het algemeen zonder incidenten, ondanks het feit dat de politie ze verboden heeft. De Maleisische autoriteiten hebben ook de website van de organisatoren van de betoging geblokkeerd.

De manifestanten willen premier Razak vooral weg vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij een enorm financieel schandaal rond de openbare investeringsmaatschappij 1Malaysia Development Berhad (1MDB), die opgericht werd op zijn initiatief kort na zijn aantreden in 2009. Razak zou zo'n 640 miljoen euro van dat investeringsfonds naar zijn eigen rekening hebben laten overboeken.

De eerste minister zou de economie in Maleisië ook slecht bestieren, en er wordt hem verweten een kieshervorming te hebben doorgedrukt in het voordeel van zijn eigen partij, de UMNO.

Waarnemers zien de betogingen niet echt als een grote bedreiging voor Razak. De organisatoren van de manifestatie ontberen een charismatische leider, de Maleisische oppositie is verdeeld, en de premier heeft de controle over sleutelinstellingen als de politie, het gerecht en het parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud