Maleisische premier stopt schandaal in doofpot

Najib zou 700 miljoen Amerikaanse dollar op zijn eigen rekening hebben overgeschreven uit een staatsfonds bedoeld voor buitenlandse investeerders aan te trekken. ©AFP

Premier Najib Razak, die ervan wordt beschuldigd miljoenen dollars uit een staatsfonds op zijn eigen rekening te hebben geschreven, ontslaat zijn vicepremier en de hoofdaanklager tegen zijn zaak.

‘Ik heb een sterk team nodig dat eensgezind dezelfde richting uitgaat.’ Zo verantwoordt de Maleisische premier Najib Razak de plotse herschikking van zijn regering. Vijf ministers worden ontslagen, net als een procureur-generaal.

Maar de onderliggende redenen zijn wel duidelijk. Najib ligt al langer onder vuur vanwege een financieel schandaal. De man zou 700 miljoen Amerikaanse dollar op zijn eigen rekening hebben overgeschreven uit een staatsfonds bedoeld om buitenlandse investeerders aan te trekken. Ook een aantal bladen hadden de positie van Najib in twijfel getrokken. De premier ontkent alles. Hij ziet het als een slag onder de gordel van zijn politieke tegenstanders.

Maar veel oppositie- en regeringsleden zijn het daar niet mee eens. De regeringsleden die hun job kwijt zijn, waren bij de grootste criticasters van de Najib. Vicepremier Muhyiddin Yassin had bijvoorbeeld een grondig onderzoek gevraagd naar zijn premier. De procureur-generaal die moet vertrekken was uitgerekend de hoofdaanklager in de zaak tegen Najib.

Het lijkt er sterk op dat de herschikking een paniekreactie is van de premier om zijn politiek vel te redden. Niet alleen is er het financiële schandaal, maar ook zijn populariteit taant. Nog maar 42 procent van de Maleisiërs kan zich volgens een opiniepeiling vinden in het beleid van de premier. Vorig jaar was dat nog 48 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud