Manifestanten viseren camera's voor gezichtsherkenning in Hongkong

©REUTERS

Via sociale media zijn beelden verspreid van manifestanten in Hongkong die camera's met gezichtsherkenning beschadigen. Protest tegen de invloed van China mondde er dit weekend uit in geweld.

Op beelden, verspreid via Twitter en YouTube, is te zien hoe manifestanten een paal naar beneden halen waar camera's op zijn gemonteerd die gezichtsherkenningssoftware gebruiken. Persagentschap Reuters bevestigt de praktijk.  De manifestanten verbergen hun gezicht met bivakmutsen, brillen en paraplu's.

De Chinese overheid staat erom bekend veelvuldig gebruik te maken van gezichtsherkenningssoftware in de publieke ruimte. 

De protesten, die hun derde maand in gaan, zijn gericht tegen de groeiende invloed van de Chinese staat op het semi-autonome Hong Kong.

Een manifestant gooit een traangasbusje terug naar de oproerpolitie in Kowloon, Hong Kong. ©AFP

Zaterdagavond arresteerde de politie 29 manifestanten na gewelddadige confrontaties. Betogers gooiden stenen en brandende projectielen naar de politie in een industriezone in stadsdeel Kowloon. De politie zette traangas in. Treinen werden opgeschort in een poging om manifestanten te verhinderen om samen te komen. 

Sinds begin juni heeft de politie zo'n 700 betogers opgepakt.

 

Betogers verwijderen een beveiligingscamera tijdens een protestmars in Hong Kong. ©REUTERS

Autonomie

De betogingen, die nog altijd miljoenen Hong Kongers op de been brengen, zijn de afgelopen weken doorgaans vreedzaam verlopen.

 

 

©REUTERS

Aanleiding tot het protest, dat op 9 juni begon, was de lancering van een wet die het mogelijk zou maken verdachten van misdrijven vlotter aan China uit te leveren. Die wet is ingetrokken, maar dat nam de onrust en de vraag om meer democratie niet weg.

Ook vandaag worden er manifestaties in Kowloon gepland.

Hongkong, tot 1997 in Britse handen, heeft een apart statuut als 'administratieve regio' van China, met een grote mate van autonomie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect