Massagraven in Maleisië wellicht het werk van mensensmokkelaars

Een verlaten kamp van mensensmokkelaars in de Maleisische jungle. In de buurt werden massagraven ontdekt. ©EPA

Gewetenloze mensensmokkelaars hebben in het grensgebied tussen Maleisië en Thailand mogelijk honderden vluchtelingen vermoord of laten sterven. De Maleisische politie ontdekte in Padang Besar aan de grens met Thailand 139 graven met deels meer dan twee of drie verstopte lijken.

Onder de slachtoffers bevinden zich vooral leden van de in Myanmar vervolgde Rohingya-moslims of mensen uit Bangladesh.

'We weten nog niet hoeveel lijken er in totaal zijn', zei politiechef Khalid Abu Bakar maandag. Regeringsleider Najib Razak toonde zich in de marge van een bezoek in Japan diep geschokt. 'We zullen de verantwoordelijken vinden', kondigde hij op Twitter aan.

I am deeply concerned with graves found on Malaysian soil purportedly connected to people smuggling. We will find those responsible.— Mohd Najib Tun RazakGeverifieerd account (@NajibRazak) 24 mei 2015

Kampen

Daarmee krijgt het jongste vluchtelingendrama in Zuidoost-Azië met duizenden noodlijdende vluchtelingen op overvolle vissersboten een misdaadscenario zonder voorgaande. Overlevenden en achtergeblevenen hadden gezegd dat zij of hun deels minderjarige kinderen door mensenhandelaren naar hun boten werden gelokt met de belofte hen naar Maleisië te brengen, waar ze een goede job zouden vinden.

De mensensmokkelaars transporteerden vele mensen echter in werkelijkheid naar verborgen kampen in de jungle en persten hun bitterarme families geld af voor hun overtocht of vrijlating.

Razzia's

De ontdekking van tientallen begraven lijken in het zuiden van Thailand had het vluchtelingendrama in volle zee eind april verscherpt. De politie voerde razzia's uit tegen mensenhandelaren, die het dan niet meer vertrouwden om de mensen aan land te brengen.

Enkele kampen in Maleisië zouden al meer dan vijf jaar oud zijn, zei minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Zahid Hamidi.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) gaat ervan uit dat nog duizenden vluchtelingen op volle zee rondzwalpen, ook al beweren de marine van Maleisië en Indonesië naar eigen zeggen dat ze geen vluchtelingenboten meer kunnen vinden. 'Het gebied is enorm, er varen wel 100.000 vissersboten', zei IOM-woordvoerder Joe Lowry. 'Daaronder enkele tientallen boten vinden met vluchtelingen is moeilijk.'

Rond de 3.000 mensen zijn sinds begin mei in Maleisië en Indonesië aan land gekomen. Lowry waarschuwde voor een bijkomende humanitaire catastrofe. 'Degenen die vorige week Indonesië bereikten, waren in een desolate toestand', zei Lowry.

Rohingya

Meer dan 130.000 Rohingya leven sinds bloedige onlusten in 2012 in Myanmar in interneringskampen. De regering weigert hen fundamentele basisbehoeften. In buurland Bangladesh vluchten velen mensen uit de vicieuze cirkel van bittere armoede. De Bengalese premier Sheikh Hasina beschuldigde de migranten er in het weekeinde van het imago van het land te besmeuren.

Op een internationale conferentie in Thailand met 17 deelnemende landen wordt vrijdag besproken hoe de mensenhandelaren een halt toe te roepen.

Prayut

Thailand kondigde intussen aan een helikopterschip te sturen om vluchtelingen uit Myanmar en Bangladesh op te pikken. Generaal Prayut Chan-O-Cha, de leider van de junta, zei dat de VN vermoeden dat er nog 2.000 vluchtelingen op zee zijn, nu de moesson nadert. 'Indien we ze vinden, worden ze naar het helikopterschip en van daaruit naar tijdelijke opvangkampen in Maleisië en Indonesië', zei Prayut.

De generaal bood echter niet aan om de vluchtelingen op te nemen in Thaïland. 'Gewonden en zieken kunnen wel behandeld worden in Thailand, maar ze riskeren vervolgd te worden wegens illegale immigratie, aan hen de keuze.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud