Advertentie
Advertentie

Massale protesten in Japan tegen nieuwe militaire doctrine

Massaal protest tegen de militaire doctrine van de Japanse premier Shinzo Abe. ©REUTERS

Bij een van de grootste massaprotesten in Japan hebben tienduizenden mensen zondag tegen het veiligheidsbeleid van premier Shinzo Abe gedemonstreerd.

Alleen al in de hoofdstad Tokio trokken ondanks de regen zo'n 120.000 mensen op naar het parlement. Nieuwe wetgeving zou het mogelijk maken dat Japanse militairen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer in het buitenland ontplooid worden, en dat zien de betogers niet zitten.

Japan heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een pacifistische grondwet. Het document dateert uit 1947 en verbiedt uitdrukkelijk het bestaan van een onafhankelijk Japans leger. De regering heeft krachtens artikel 9 niet het recht geweld te gebruiken, tenzij het om zelfverdediging gaat tegen een rechtstreekse aanval op het grondgebied.

Premier Abe wil de grondwet nu laten "herinterpreteren". Volgens hem moeten de Japanse troepen meer bevoegdheden krijgen, niet in het minst omdat China militair ook steeds sterker wordt. Abe wil dat Japanse militairen in het buitenland kunnen worden ingezet aan de zijde van bondgenoot de Verenigde Staten. Het Lagerhuis heeft de hervorming al goedgekeurd, het wetsontwerp moet nu nog naar het Hogerhuis.

Veel betogers willen ook dat Abe aftreedt.  Niet alleen in Tokio was er zondag massaal protest, ook op 200 andere plaatsen in het land werd er gedemonstreerd tegen de nieuwe militaire doctrine. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud