Meer dan 3.000 Isaf-soldaten in Afghanistanoorlog omgekomen

Amerikaanse Isaf-soldaten inspecteren een plaats waar een autobom ontplofte / Foto EPA

Het aantal sinds het begin van de Afghanistanoorlog in 2001 gedode buitenlandse soldaten is volgens een telling van de internetdienst iCasualties.org naar meer dan 3.000 gestegen. Bijna twee derde van de slachtoffers heeft de Amerikaanse nationaliteit, aldus de onafhankelijke website.

Alleen al zaterdag kwamen vier buitenlandse soldaten in Afghanistan om. De internationale troepenmacht deelde mee dat twee soldaten bij een aanval, een bij een aanslag en een andere bij een ongeval om het leven zijn gekomen. Sinds het begin van het jaar stierven volgens iCasualties.org meer dan 150 soldaten bij gevechten. In 2011 waren dat er 566. De meeste slachtoffers, namelijk 851, vielen er sinds het begin van de oorlog in de provincie Helmand, een bolwerk van de papaverteelt voor de opiumproductie.

Niet alle soldaten stierven in Afghanistan. iCasualties.org houdt ook rekening met de in het buitenland gestorven gewonden en doden van gevechten, die met de operatie in Afghanistan te maken hebben.

Bij de oorlog in Afghanistan zelf stierven volgens cijfers van iCasualties.org, zonder de slachtoffers van zaterdag, 2.907 soldaten, van wie 2.410 door aanslagen en aanvallen. De overige soldaten kwamen vooral door ongevallen om het leven.

Na de Verenigde Staten heeft Groot-Brittannië met 412 doden de meeste slachtoffers te beklagen. De Belgische missie in Afghanistan kostte tot nog toe aan één militair het leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud