MERS-epidemie voorbij in Zuid-Korea

Uit schrik besmet te raken met het MERS-virus kwamen heel wat Zuid-Koreanen de afgelopen maanden nog nauwelijks buiten. Met alle gevolgen vandien voor de economie. ©REUTERS

De MERS-epidemie in Zuid-Korea is voorbij. Dat maakte de regering in Seoul dinsdag bekend. De dodelijke ziekte woog de afgelopen maanden zwaar op de economie en het toerisme.

De Zuid-Koreanen kunnen opgelucht ademhalen. Want de bedreiging voor een besmetting met het dodelijke MERS-virus lijkt geweken. 'Na een grondige evaluatie hebben de regering en het medisch personeel geoordeeld dat de bevolking zich geen zorgen meer hoeft te maken', zei de Zuid-Koreaanse premier Hwang Kyo-Ahn dinsdag.

Het Aziatische land was sinds de tweede helft van mei in de ban van het coronavirus. Zeker 186 mensen raakten ermee besmet. Van hen overleefden 36 de ziekte niet. 

Angstpsychose

Het virus, dat dodelijker maar minder besmettelijk is dan SARS, veroorzaakte een angstpsychose in Zuid-Korea. Mensen durfden nog amper buiten te komen. Ze meden ook shoppingcentra, restaurants, stadions en bioscopen uit schrik voor een besmetting.

Met alle gevolgen vandien voor de economie. De binnenlandse consumptie viel fors terug, net als de activiteit in de dienstensector. De regering houdt er rekening mee dat de MERS-plaag 0,2 tot 0,3 procentpunt van de economie knabbelt.

Export

Daarnaast incasseerde de export - goed voor de helft van het Zuid-Koreaanse bruto binnenlands product - een klap. 'De economische groeivertraging in China, het sputterende economische herstel in Europa en de duurdere won wegen op de uitvoer', zei de Zuid-Koreaanse minister van Financiën, Choi Kyung-Hwan, eind juni. Dit jaar dreigt de export volgens hem 1,5 procent lager uit te komen dan in 2014.

De Zuid-Koreaanse regering houdt er dan ook rekening mee dat de economische groei in zijn land de volgende maanden aanzienlijk daalt. 'We gaan nu uit van een groei van 3,1 procent voor dit jaar', klonk het eind juni. Tot dan bedroeg die prognose 3,8 procent.

Schade

In een poging de schade voor de economie tot een minimum te beperken, maakte de regering in Seoul eind juni al bekend 22.000 miljard won (17,8 miljard euro) uit te trekken om de economie nieuw leven in te blazen. De centrale bank van haar kant hield de rente op een bescheiden 1,5 procent.

De Zuid-Koreaanse premier riep zijn landgenoten dinsdag op hun normale activiteiten te hervatten. 'Ik vraag de bevolking niet langer bezorgd te zijn over het MERS-virus en weer over te schakelen op de dagelijkse routine, ook economische, culturele, sportieve en schoolse activiteiten.'

Toeristische sector

Ook de toeristische sector incasseerde de afgelopen maanden flinke klappen door de MERS-plaag. In juni lag het aantal toeristen dat het land bezocht, 40 procent lager dan een jaar eerder. Tijdens de eerste twee weken van juli bedroeg de daling zelfs 60 procent.

Seoul wil die trend zo snel mogelijk weer keren. Daarom is de regering van plan flink wat geld te spenderen aan campagnes om toeristen weer naar het land te krijgen. 'We gaan daar meer dan 30 miljard won in pompen', zei de viceminister van Toerisme Kim Chong. 'We willen vooral de Chinese toeristen weer naar hier krijgen.' Chong hoopt hen te lokken met cadeaucheques en grote concerten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud