Minstens 400 arrestaties tijdens steunbetuiging voor Russische journalist

Oppositieleider Alexei Navalny werd woensdag opgepakt bij een steunbetoging voor de onderzoeksjournalist Ivan Goloenov. ©REUTERS

De demonstranten eisten dat de politieagenten die Goloenov onterecht oppakten en mishandelden, gestraft worden.

De Russische politie heeft woensdag minstens 400 demonstranten opgepakt bij een steunbetoging voor de onderzoeksjournalist Ivan Goloenov. Een van hen was de oppositieleider Alexei Navalny, een felle criticus van president Vladimir Poetin. Ondanks een demonstratieverbod kwamen in Moskou bijna duizend mensen op straat. In Sint-Petersburg ging het om enkele honderden mensen. Ze eisten dat de politieagenten die Goloenov onterecht oppakten en mishandelden, gestraft worden.

De onderzoeksjournalist werd vorige week opgepakt omdat hij drugs gesmokkeld zou hebben. Zijn arrestatie leidde tot een golf van protest. Dinsdag lieten de Russische autoriteiten Goloenov onverwachts vrij en lieten ze de aanklacht voor drugssmokkel vallen door een gebrek aan bewijs. Minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kokolstev kondigde ook aan twee politieagenten te schorsen en twee hooggeplaatste officieren te willen ontslaan. 

Historische overwinning

Journalisten in het hele land vierden Goloenovs vrijlating als een ongekende overwinning van de Russische persvrijheid. De organisatie Reporters Zonder Grenzen had het over 'een historische overwinning voor het Russische middenveld'.  'De voorbije dagen tonen dat het mogelijk is journalisten te bevrijden van de Russische censuur als er genoeg steun en solidariteit is', zei Johann Bihr, het hoofd van de Oost-Europese en Centraal-Aziatische afdeling.

1.000
Demonstranten
Ondanks een demonstratieverbod kwamen in Moskou bijna duizend mensen op straat.

Hoewel journalisten in Rusland op allerlei manieren onder druk gezet worden, gebeurt het zelden dat ze opgesloten worden. De Russische media reageerde woedend. Drie grote zakenkranten publiceerden voor het eerst in hun geschiedenis een identieke voorpagina met de leuze 'Ik/wij zijn Ivan Goloenov en honderden journalisten hielden eenmansdemonstraties - de enige legale manier om in Rusland zonder toestemming te betogen - voor het hoofdkwartier van de politie van Moskou. Ook muzikanten, filmregisseurs en activisten riepen op Goloenov vrij te laten.

Schimmige bewijslast

De onderzoeksjournalist riskeerde tot twintig jaar cel voor drugssmokkel, maar de bewijslast was schimmig. Volgens de journalist hadden de autoriteiten drugs in zijn rugzak verstopt, een methode die ze wel vaker toepassen om ongewenste individuen op te pakken. Bovendien bleken de foto's die de politie publiceerde om Goloenovs schuld aan te tonen vals. De politie kwam nog meer in een lastig parket terecht toen bleek dat ze de journalist geslagen had.

Goloenovs werkgever, het onafhankelijke en Kremlin-kritische online medium Medoeza, vermoedt dat hij opgepakt werd voor zijn journalistiek werk, waarin hij onder meer berichtte over de corrupte burgemeester van Moskou. De afgelopen maanden werd hij meermaals bedreigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud