Moon-goeroe overleden

Sun Myung Moon (links) en zijn vrouw zegenen in Seoul een massahuwelijk in. (foto: AFP)

Sun Myung Moon, de zakenman en stichter van de Moon-sekte - officieel de Verenigingskerk - is afgelopen nacht op 92-jarige leeftijd overleden. Hij overleed aan de complicaties van een longontsteking waarvoor hij al meer dan twee weken opgenomen was in het ziekenhuis. De man raakte onder meer bekend vanwege de massahuwelijken die hij inzegende.

Miljardair Moon leidde een economisch imperium dat zich ook op de mediasector richtte. Zo stichtte hij in de VS de krant The Washington Times, die een tegenhanger moest vormen voor de bekende The Washington Post. Ook kocht hij het Amerikaanse persagentschap United Press International (UPI).

Moon is echter vooral bekend als stichter van de Verenigingskerk. Die richtte hij in 1954 op in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De Moon-sekte kende internationale populariteit, maar vooral in de VS kende Moon succes. Beschuldigingen van brainwashing en het eigen maken van de bezittingen van de volgelingen waren echter nooit veraf.

Moon raakte vooral bekend vanwege de massahuwelijken die hij inzegende. Zijn volgelingen staan ook bekend als 'Moonies'. Naar eigen zeggen verscheen Jezus voor hem toen hij 15 jaar oud was.

Moon werd geboren in de provincie Pyongyang, in het huidige Noord-Korea. Hij was een fervente anticommunist. Maandagnacht om 2 uur lokale tijd overleed hij in het ziekenhuis, in het bijzijn van familie, vrienden en aanhangers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud