Nederland naar rechter in Greenpeacezaak

De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen in de Russische rechtbank in Moermansk. - ANP ©ANP Communique

Nederland stapt naar het Internationale Zeerechttribunaal om de vrijlating te bekomen van de dertig Greenpeace-activisten die sinds midden september vastzitten in een gevangenis in het Russische Moermansk. Zij werden na een actie op een boorplatform beschuldigd van piraterij.

Midden september werd na een actie op een Gazprom-boorplatform dertig Greenpeace-activisten opgepakt nadat de Russische marine de Arctic Sunrise enterden. Sindsdien verblijven de 30 activisten in een gevangenis in Moermansk, waar ze beschuldigd worden van 'piraterij'. 

Onder de dertig activisten bevonden zich ook twee Nederlanders, wat de reeds verslechterde banden tussen Nederland en Rusland nog verder kelderde. Nederland onderneemt nu stappen, zo kondigde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans aan, en stapt naar het Internationaal Zeerechttribunaal.

Twee weken geleden begon Nederland al een arbitrageprocedure, waar Rusland echter geen gehoor aan gaf en wat Nederland nu de mogelijkheid geeft om de zaak via het tribunaal in Hamburg te laten afhandelen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud