Advertentie
Advertentie

Neergestort Indonesisch vliegtuig gevonden

©REUTERS

Het vermiste vliegtuig van Trigana Air Service met 54 inzittenden crashte in het district Oktabe, in de Indonesische provincie Papoea. Dat meldt persbureau Reuters, op gezag van het Ministerie van Transport. Het is nog niet duidelijk of er overlevenden zijn.

Het vliegtuig van het type ATR 42 verdween iets voor 15 uur plaatselijke tijd (8 uur Belgische tijd) van de radar. Het vliegtuig was net opgestegen van de luchthaven van Sentani in de provinciehoofdstad Jayapura. Het had 44 volwassen passagiers, vijf kinderen en vijf bemanningsleden aan boord. Het was op weg naar de luchthaven van Oksibil, een vlucht van een 55-tal minuten. Maar na ongeveer een half uur verloor de luchtverkeersleiding elk contact met het vliegtuig.

Zwarte lijst

Omdat er weinig wegen zijn in de Indonesische jungle maken de inwoners veelvuldig gebruik van vliegtuigen. De ATR 42 wordt steeds gebruikt voor dergelijk regionaal vliegverkeer. Het toestel is ongeveer 23 meter lang en heeft een bereik van ongeveer 1.500 kilometer. Het wordt gebouwd door ATR (Avions de Transport Régional), een joint venture van Airbus Group en Alenia Aermacchi, naar eigen zeggen wereldleider in de bouw van regionale vliegtuigen.

Trigana Air heeft geen al te beste reputatie. Het was al betrokken bij 14 ernstige incidenten sinds de oprichting in 1991, aldus Aviation Safety Network. Het verloor in die periode 10 vliegtuigen. Het staat al sinds 2007 op de zwarte lijst van verbannen luchtvaartmaatschappijen van de Europese Unie, meldt de Britse openbare omroep BBC. Op vier uitzonderingen na staan alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen op die lijst.

Indonesië moest vorig jaar nog twee grote crashes incasseren. Een vliegtuig van AirAsia crashte in december vorig jaar in de Javazee, alle 192 inzittenden kwamen om het leven. Een militair cargovliegtuig stortte in juli neer in een woonwijk in Medan, Sumatra. Daarbij kwamen meer dan 140 mensen om het leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud