Nieuwe landbouwminister moet Russen van fruit voorzien

De Russische president met Alexander Tkachev, de nieuwe landbouwminister, aan zijn zijde. ©AFP

De Russische president heeft Alexander Tkachev aangesteld als nieuwe landbouwminister. Die moet de binnenlandse productie een boost geven nadat verschillende Westers producten uit Rusland werden gebannen.

Wissel aan de Russische top. Poetin heeft de gouverneur van de regio Krasnodar aangeduid als zijn nieuwe landbouwminister. Alexander Tkachev mag mee nadenken over hoe Rusland zelf zijn voorraden kan aandikken nu verschillende westerse producten nog steeds uit den boze zijn. Als vergelding voor de westerse sancties tegen Rusland besliste Poetin voorbije zomer dat onder meer Europese fruit en groenten niet langer welkom waren.

‘We moeten nu onze markt vullen met eigen producten’, zei Poetin bij de aanstelling van Tkachev. ‘Het moet ook snel gebeuren. De markt staat onder druk en de prijzen stijgen.’ Pas binnen drie maanden zal Poetin de ban van verschillende westerse producten opnieuw evalueren, al lijkt er vooralsnog weinig dooi in de maak tussen het Westen en Rusland.

Vraag is hoeveel Tkachev in werkelijk te zeggen zal hebben. Fyodorov, de landbouwminister die nu moet opstappen, had niet erg veel in de pap te brokken als minister. Het is bovendien onduidelijk of hij zelf besliste om zijn positie op te geven, of dat Poetin hem uit onvrede opzij heeft geschoven. Hij blijft wel een adviseur van Poetin, meldt het Kremlin. Al worden belangrijke beslissingen over het landbouw- én sanctiebeleid steevast doorgehakt door Poetin en een select clubje rond hem.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud