Nieuwe leider Oekraïne brengt nog geen rust

Het huis van Larissa Markhovin werd getroffen tijdens de hevige gevechten om de controle over de luchthaven van Donetsk. ©Photo News

De verkiezing van een nieuwe president in Oekraïne leidt niet tot rust in het land. Hevige gevechten in Donetsk in het oosten van Oekraïne kostten volgens pro-Russische separatisten de afgelopen twee dagen aan zeker 100 mensen het leven. De OVSE verloor het contact met vier waarnemers nabij de stad.

De gevechten begonnen maandag, een dag nadat Petro Porosjenko tot president werd gekozen. Het nieuwe staatshoofd kondigde kort na zijn verkiezing aan de strijd tegen 'terroristen' in het oosten van zijn land te zullen opvoeren en de strijd verhevigde maandag dan ook.

De gevechten begonnen op de luchthaven van Donetsk, waar Oekraïense militairen slaags raakten met de milities van de separatisten die de luchthaven in handen hadden. Het leger heroverde het vliegveld volgens Kiev na hevige strijd. Daarbij werden onder meer vliegtuigen van de Oekraïense luchtmacht beschoten.

Later op de dag werd er ook gevochten bij het station en andere delen van Donetsk, dat ongeveer 1 miljoen inwoners telt en een bolwerk van de separatisten is. Een ijshockeystadion werd in brand gestoken.

De OVSE probeert intussen koortsachtig contact te krijgen met een team buitenlandse waarnemers bij Donetsk. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft sinds maandagavond niets van de vier vernomen. De leden van het team komen uit Estland, Turkije, Zwitserland en Denemarken. Het contact ging verloren, nadat de waarnemers tijdens een 'routinepatrouille' op een controlepost waren gestuit. Een westerse gezant bij de OVSE sprak dinsdag van een 'heel enge situatie'.

In april ontvoerden pro-Russische separatisten in Slovjansk zeven waarnemers van de OVSE. Ze werden acht dagen later ongedeerd vrijgelaten. De waarnemers zijn in Oekraïne om te helpen de spanningen te verminderen.

Volgens de NAVO lijkt het erop dat Rusland langzaam zijn militairen uit het grensgebied met Oekraïne terugtrekt. Een officier meldde dat de afgelopen dagen constant troepenbewegingen zijn gesignaleerd die suggereren dat de Russen weggaan uit het gebied. Het grootste deel van de militairen is echter nog steeds dicht in de buurt van de grens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud