Nieuwe protesten in Iran tegen hoge brandstofprijzen

©EPA

Opnieuw zijn in Iran duizenden mensen op straat gekomen tegen de beslissing van de regering om de benzineprijzen in het Aziatische land te verhogen. De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, steunt de maatregel.

Wegens de aanhoudende economische crisis ging de Iraanse regering vrijdag over tot het verhogen van de benzineprijzen en het rantsoeneren van benzine. Op die manier wil Iran naar eigen zeggen middelen opzij zetten om de sociale uitkeringen te financieren.

In verschillende Iraanse steden kwamen vrijdagavond mensen op straat om te betogen tegen de verhoging van de benzineprijzen. Vooral in de stad Sirhan was het protest hevig. Mensen vielen een benzinedepot in de stad aan en probeerden het het in brand te steken. De politie kon uiteindelijk verhinderen dat er brand ontstond. Er zou ook één dode gevallen zijn.

Ordeverstoorders

De procureur van Yazd, Mohammad Hadadzadeh, meldt aan de (semi-officiële) persagentschappen Isna en Mehr dat er na uren van clashes met de politie 40 mensen opgepakt werden in Yazd. Er is sprake van 'ordeverstoorders', 'sabotageacties' en vandalisme. De opgepakte demonstranten zijn niet afkomstig van Yazd zelf, klinkt het nog.

Ook zaterdagnacht zou het protest dus in geweld uitgemond zijn. Er is weliswaar weinig betrouwbare informatie voorhanden sinds zaterdagmiddag de toegang tot het internet op vele plaatsen geblokkeerd is. Volgens het ministerie van Telecom werd het internet 'beperkt' gedurende 24 uur op aangeven van de nationale veiligheidsraad.

De verhogng van de brandstofprijzen in Iran zorgt voor een grote drukte aan benzinestations. ©EPA

Alleszins komt het parlement zondag bijeen. Het zou oorspronkelijk de bedoeling geweest zijn dat het parlement de intrekking van de regeringsplannen voor duurdere benzine en rantsoenering zou afdwingen. Maar volgens Iraanse media zouden de volksvertegenwoordigers nu bekijken hoe ze kunnen voorkomen dat de regeringsplannen tot een inflatiespiraal zouden leiden.

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, steunt de beslissing van de regering om de benzineprijzen in het Aziatische land te verhogen. 'Ik ben geen expert en er zijn verschillende meningen over de beslissing. Als de leiders van ons land die beslissing nemen, steun ik die', aldus Khamenei.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud