Nieuwe Wereldbank opgericht in Azië

57 landen sluiten zich aan tot de AIIB. ©REUTERS

In China is een ontwikkelingsbank opgericht, als alternatief op de Wereldbank. 57 landen hebben zich bij de investeringsbank aangesloten. Ook België wil deelnemen.

Maandag is in Peking een akkoord afgesloten over de stichting en de statuten voor een nieuwe Aziatische ontwikkelingsbank. De documenten voor deze bank, officieel de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), werden ondertekend door 57 landen.

Australië was het eerste land dat zijn handtekening zette in de Grote Hal van het Volk op het Tienanmen-plein in Peking. Naast China, India en Rusland nemen ook Westerse landen deel, zoals Frankrijk en Duitsland. België liet eerder deze maand nog verstaan dat ons land ook lid wil worden. De Verenigde Staten zijn geen voorstander van het initiatief en ook Japan is geen lid.

De nieuwe investeringsbank zal tegen eind dit jaar operationeel moeten zijn. De bedoeling is vooral om grote infrastructuurwerkern in Azië te financieren, waarbij men niet langer afhankelijk is van de Wereldbank, die gedomineerd wordt door de VS.

Vooral de Chinese bedrijven zullen kunnen profiteren van de vraag naar infrastructuur. Volgens de Wall Street Journal zal Peking als belangrijkste financierder zelfs de facto een vetorecht hebben binnen de bank. De AIIB zal starten met een kapitaal van 50 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud