Advertentie

Nobelprijswinnaars hebben kritiek op Aung San Suu Kyi

©EPA

De Myanmarese regeringsleider - zelfs Nobelprijswinnaar - doet volgens aartsbisschop Tutu te weinig tegen het geweld tegen de Rohinga’ s, een moslimminderheid in het Aziatische land.

Een groep van meer dan 20 Nobelprijswinnaars van de Vrede heeft zijn bezorgdheden kenbaar gemaakt in een brief aan de VN-veiligheidsraad. Onder meer de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Tutu en de jonge Pakistaanse activiste Malala Yousafzai roepen op tot actie tegen de ‘etnisch zuivering en schendingen van de mensenrechten’ in Myanmar.

©De Tijd

Ze geven daarmee kritiek op Aung San Suu Kyi die als 'adviseur van de staat' sinds april dit jaar de facto staatshoofd is in Myanmar. De Nobelprijswinnares stelt zich volgens haar collega-laureaten te passief op tegenover het geweld dat plaatsvindt tegen de bevolkingsgroep. De Rohingya’s, die oorspronkelijk uit Bangladesh afkomstig zijn, kunnen nog altijd niet rekenen op volwaardig burgerschap. Ze staan er bekend als 'illegale buitenlandse immigranten', terwijl velen er al sinds de jaren '70 of zelfs veel langer verblijven. 

Eerder dit jaar laaide het geweld weer op. Begin oktober vond in Myanmar een aanval op politieagenten plaats die gelinkt werd aan de Rohingya’s. Daarna volgde vergeldingsacties van het leger die al zeker aan 86 mensen het leven kostten. Maar zelfs als er bewijzen zijn dat Royinga’s achter de aanval zitten, is de reactie van de overheid enorm overdreven, stellen de briefschrijvers.

‘Je kunt de verdachten oppakken, ondervragen en hen terecht stellen. Maar met helikopters duizenden burgers aanvallen, vrouwen verkrachten en baby’s doden, is een heel ander iets’, aldus nog de brief.

Veel van de Rohingya’s zijn al het land uit gevlucht sinds de spanningen weer zijn opgelaaid. Buurland Bangladesh telde 50.000 nieuwe vluchtelingen. De VN houden het op 34.000. Myanmar kondigde vrijdag aan 2,415 van hen terug te nemen. Maar dat is een fractie van de in totaal 300.000 Rohingya’s die volgens Bangladesh in het land verblijven. Myanmar ontkent officieel dat cijfer. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud