Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi neemt deel aan verkiezingen

Nobelprijswinnares en oppositieleidster in Myanmar, Aung San Suu Kyi - Foto Reuters

In Myanmar heeft de Nationale Liga voor Democratie (NLD) zich ingeschreven om deel te nemen aan de verkiezingen. De NLD is de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Myanmar raakt stilaan uit de isolatie want de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton kondigde nagenoeg op hetzelfde moment een bezoek aan het vroegere Birma aan.

Er beweegt duidelijk iets in Myanmar. De partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi vindt dat de huidige militaire regering de laatste maanden tegemoet is gekomen aan een groot pakket eisen. Die opening zette de NLD aan om deel te nemen aan de komende deelverkiezingen in het land. Vorig jaar in november weigerde de NLD nog om mee te doen aan de verkiezingen.

Het Zuidoost-Aziatische land wordt sinds 1962 bestuurd door een militaire junta en maakte dit voorjaar de weg vrij voor een politieke versoepeling. President Thein Sein, die negen maanden geleden aan de macht kwam, heeft onder meer honderden politieke gevangenen vrijgelaten, vakbonden gelegaliseerd en de censuur op media als de BBC stopgezet.

Aung San Suu Kyi is een icoon in Myanmar, het vroegere Birma. In 1990 boekte de partij een grote verkiezingswinst maar de toenmalige militaire junta verklaarde die verkiezingen ongeldig. Het jaar erop kreeg Aung San de Nobelprijs voor de vrede. De politica zat toen al onder huisarrest, gedwongen door de militaire regering. In 1995 werd ze vrijgelaten, maar de jaren die erop volgden zat de oppositieleidster veelal in ballingschap en gevangenschap.

Historisch

Naast verkiezingsinschrijving van de NLD was er vrijdagochtend nog meer nieuws met een sterk historisch tintje. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton reist volgende maand naar Myanmar. Het wordt het eerste bezoek van het hoofd van de Amerikaanse diplomatie aan het land in meer dan 50 jaar. Dat heeft een hoge Amerikaanse verantwoordelijke vrijdag aangekondigd.

De Amerikaanse president Barack Obama nam deze beslissing na een telefonisch onderhoud, vanuit het presidentiële vliegtuig Air Force One, met oppositieleidster Aung San Suu Kyi over het 'openingsproces dat door het land is ingezet'. Volgens Obama moet er wel nog 'meer gebeuren' inzake mensenrechten in Myanmar, maar is er toch vooruitgang. 'Na jaren duisternis hebben we flitsen van vooruitgang gezien in de voorbije weken', verklaarde Obama terwijl Clinton aan zijn zijde stond.

De leiders van ASEAN (Association of Souteast Asian Nations), die tien leden telt, kwamen donderdag overigens overeen dat Myanmar in 2014 de groep zal voorzitten. Met die geste willen zij de voormalige dictatuur aanzetten tot verdere hervormingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud