Nog geen beterschap voor Chinese industrie

Een elektronicafabriek in Beihai in de autonome regio Guangxi Zhuang ©© Lu Boan/Xinhua Press/Corbis

De Chinese fabrieken blijven op lagere toeren draaien, blijkt uit nieuwe cijfers. De Aziatische beurzen reageren verschrikt.

Twee dagen op rij waren er cijfers over de gigantische Chinese industrie. En die wijzen op een aanhoudende lagere activiteit. De oorzaak is vooral te zoeken in een lagere wereldwijde vraag.

Zondag maakte het Nationaal Bureau voor Statistiek in Peking de officiële indicator van de aankoopdirecteurs in de maakindustrie bekend. De PMI (purchasing managers index), een soort ondernemersvertrouwen, bleef in oktober ongewijzigd op 49,8 terwijl economen op een stijging tot 50 hadden gerekend. Het was al de derde maand op rij dat de PMI onder 50 uitkwam. Een cijfer onder 50 wijst op krimp, boven 50 op groei.

Ook de dienstensector doet het iets minder goed, al is er daar wel een mooie groei. De PMI zakte van 53,4 in september naar 53,1 in oktober.

Maandag volgde dan een tweede, niet-officiële PMI, die van Caixin Media en Markit Economics. Zij kwamen tot een cijfer van 48,3 voor oktober. Dat is een verbetering tegenover september, toen met 47,2 het laagste peil in 6,5 jaar werd bereikt. Het is ook iets beter dan verwacht (47,6), maar nog steeds onder 50.

Beleggers in Azië zijn er niet gerust op. De beurs van Tokio sloot maandag met 2,1 procent verlies voor de Nikkei225. In China en Hongkong schommelen de verliezen rond 1 procent. Globaal vallen de Aziatische beurzen terug tot hun laagste niveau in bijna drie weken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud