Advertentie

Noord-Korea belooft inspecteurs toe te laten bij denuclearisering

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un klinkt op het akkoord met zijn vrouw en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in (links). ©EPA

Het is wel onduidelijk wanneer en hoe de ontmanteling van het atoomprogramma zal plaatsvinden en wat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in ruil verwacht.

'Een kernwapenvrij Koreaans schiereiland is niet langer een verre wensdroom.' Dat zei Zuid-Koreaans president Moon Jae-in na de tweede onderhandelingsronde op de drie dagen durende top met Kim Jong-un in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.  

Kim heeft beloofd zijn belangrijkste kerncentrale in Yongyon te sluiten en internationale inspecteurs in het land toe te laten, stelde Moon. Ook zal de Noord-Koreaanse dictator Seoel 'snel' bezoeken en zullen beide landen proberen samen de Olympische Spelen in 2032 binnen te halen.

Verder ondertekenden de twee ministeries van Defensie een akkoord om de spanningen op het schiereiland te verminderen. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde via Twitter opgetogen op het akkoord.

Tegenprestatie

In de centrale van Yongyon staan een kernreactor en een opwerkingsfabriek waar plutonium kan worden aangemaakt voor kernwapens. Ook staat er een fabriek voor de verrijking van uranium, dat ook voor kernwapens kan worden gebruikt.

Het is al de derde Koreaanse top dit jaar en de eerste tussen Moon en Kim in Pyongyang. De Zuid-Koreaanse president wil de vastgelopen onderhandelingen tussen Noord-Korea en de VS weer op gang brengen. Kim bevestigde al meermaals zijn bereidheid om te denucleariseren. Maar het blijft onduidelijk hoe en wanneer die nucleaire ontmanteling zal plaatsvinden en wat Kim als tegenprestatie van de VS verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud