Noord-Korea beschuldigt VN van ‘oorlogsdaad'

Een propagandamars in Pyongyang. ©AFP

Het communistische regime dreigt met een ‘zware prijs’ voor landen die de recente VN-resolutie steunden.

De VN-Veiligheidsraad legde Noord-Korea vrijdag nieuwe economische sancties op als reactie op een rakettest waarmee Pyongyang naar eigen zeggen heel het Amerikaanse grondgebied kan treffen.

De unaniem goedgekeurde sanctie beperkt de olie-export naar Noord-Korea en verplicht alle Noord-Koreanen die in het buitenland werken binnen de 24 maanden terug te keren naar hun thuisland. Met dat laatste knijpt de VN een belangrijke inkomstenbron van de kluizenaarsstaat af, want de expats moeten een groot deel van hun inkomen naar huis sturen.

Blokkade

Het Noord-Koreaanse regime reageerde zondag zoals vanouds furieus. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet via het staatspersbureau weten dat de resolutie neerkomt op een volledige economische blokkade van het land. Het regime beschouwt ‘de sanctie van de VS en zijn volgers als een zware inbreuk op onze soevereiniteit en een oorlogsdaad die de vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en in de regio schendt’.

Pyongyang dreigt met represailles voor de 15 landen van de Veiligheidsraad die de resolutie gesteund hebben. ‘We zullen ervoor zorgen dat ze voor altijd een zware prijs zullen betalen voor wat ze gedaan hebben’, klinkt het. Het regime herhaalt voorts dat het verder blijft werken aan zijn ‘nucleaire zelfverdedigingswapens’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud