Advertentie

Noord-Korea drijft spanning op

De USS Carl Vinson zet koers richting het Koreaanse schiereiland. ©AFP

Het communistische land dreigt om een Amerikaans vliegdekschip met één aanval te doen zinken.

Twee Japanse marineschepen gaan samen met een Amerikaans vliegdekschip militaire oefeningen houden in het westen van de Stille Oceaan. De Amerikaanse president Donald Trump stuurde het vliegdekschip USS Carl Vinson enkele dagen geleden naar de regio als reactie op nucleaire en rakettesten van Noord-Korea.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zegt dat de USS Carl Vinson binnen enkele dagen in de buurt van het Koreaanse schiereiland zal zijn, maar hij gaf geen concrete timing en locatie.

Het regime van Kim Jong-un was het aan zichzelf verplicht om daar met straffe taal op te reageren. 'Onze revolutionaire krachten staan klaar om het schip met één aanval te doen zinken', klonk het in de regeringskrant Rodong Sinmun. Die noemde een aanval op dit 'grote dier' een 'voorbeeld van onze militaire kracht'.

Dinsdag viert het land de 85ste verjaardag van de oprichting van het Volksleger. Dergelijke gebeurtenissen worden traditioneel gevierd met het testen van wapens. Er wordt daarom gevreesd dat de Noord-Koreanen nieuwe nucleaire testen willen houden.

De Amerikanen hebben Kim Jong-un al gewaarschuwd geen testen meer te doen die door de Verenigde Naties zijn verboden. Japan is bezorgd dat het een doelwit kan worden voor raketten van het buurland. China, traditioneel een bondgenoot van Pyongyang, heeft opgeroepen tot kalmte.

Noord-Korea heeft een iets verder gelegen land, Australië, gewaarschuwd om niet langer 'blindelings en fanatiek' de Verenigde Staten te volgen en het land 'te isoleren en te verstikken'. Het waarschuwde dat Australië 'binnen het bereik komt van een nucleaire aanval door zijn strategische strijdkrachten'.

Amerikaan opgepakt

Noord-Korea heeft zondag ook een Koreaanse Amerikaan opgepakt in de luchthaven van Pyongyang. De voormalige docent was betrokken bij hulpprogramma's, maar wou het land verlaten. Korea houdt nog twee andere Amerikanen vast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud