Noord-Korea gaat kernarsenaal versterken

Noord-Koreanen tijdens een recente mars tegen de Verenigde Staten in Pyongyang (Foto AFP)

Noord-Korea gaat zijn kernarsenaal versterken om een antwoord te bieden op de Amerikaanse vijandigheid. Dat meldt het staatsgecontroleerde persagentschap KCNA. Wat de versterking inhoudt, wordt in het persbericht niet verduidelijkt.

'De recente evenementen op het Koreaanse schiereiland tonen aan dat de Democratische Volksrepubliek Korea opnieuw de nood heeft om het nucleair afschrikkingsarsenaal te versterken om beter te kunnen antwoorden op de aanhoudende vijandigheidspolitiek van de Verenigde Staten en op de militaire dreiging', zei een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan KCNA.

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn opnieuw opgelopen nadat een Zuid-Koreaans marineschip in maart gekelderd werd. Noord-Korea ontkent alle betrokkenheid, maar Zuid-Korea kwam met bewijsmateriaal op de proppen.

Zuid-Korea en de VS vragen bij de VN-Veiligheidsraad nieuwe sancties tegen het communistische land.

De Amerikaanse president Barack Obama zei zondag op de G20-top in Toronto dat het gedrag van Noord-Korea 'onaanvaardbaar' is. Daarbij waarschuwde hij China, de grootste medestander van het regime in Pyongyang, voor 'opzettelijke blindheid'. De VS waarschuwden Noord-Korea vrijdag al voor 'daden die de spanning doen oplopen', nadat er speculaties waren over nieuwe rakettesten.

Op 12 mei claimde Noord-Korea dat het een kernfusie had gerealiseerd. De propaganda vierde dat als een 'beslissende doorbraak' richting nieuwe energiebronnen. De kernfusie wordt door wetenschappers betwist. Twee dagen na die aankondiging nam Zuid-Korea verhoogde concentraties aan xenon waar. Dat gas komt vrij bij kernfusie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud