Advertentie

Noord-Korea gaat langeafstandsraketten testen

Kim Jong-un tijdens het congres van de Arbeiderspartij van Korea in mei 2016. ©EPA

Het streng stalinistische land zit in de laatste voorbereiding voor de test, zei Kim Jong-un in zijn nieuwjaarstoespraak.

De Noord-Koreaanse leider gaf op de televisie onder meer een overzicht van wat zijn land het voorbije jaar op militair vlak heeft gerealiseerd. Hij had het ook over het economisch beleid en de relaties met Zuid-Korea. Onder Kim Jong-un heeft Noord-Korea tot dusver drie nucleaire tests uitgevoerd en een aantal langeafstandsraketten gelanceerd. 

‘Het onderzoek en de ontwikkeling van spitstechnologische wapens worden actief voortgezet en de voorbereiding van een proeflancering van een langeafstandsraket zit in het laatste stadium’, sprak Kim.

Tegen Noord-Korea gelden sinds 2006 VN- sancties die werden genomen als vergelding voor de nucleaire proeven en de tests met langeafstandsraketten. Vorige maand werden de sancties nog verstrengd nadat Pyongyang op 9 september zijn vijfde en tot dusver zwaarste test uitvoerde.

In februari bracht het erg gesloten communistische land nog een satelliet in de ruimte. Dat werd algemeen beschouwd als een test van de technologie voor langeafstandsraketten.

In een reactie roepen de Verenigde Staten Noord-Korea op om elke 'provocerende daad' te vermijden. 'We roepen Noord-Korea op om elke provocerende daad en retoriek te vermijden die de vrede en de internationale stabiliteit in het gedrang zouden kunnen brengen', luidt het bij de woordvoerder van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. De Amerikanen wijzen erop dat verschillende VN-resoluties de testen met ballistische raketten door Noord-Korea verbieden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud