Advertentie
Advertentie

Noord-Korea heropent rode telefoon

Kim Jong Un, de leider van Noord-Korea - Foto AFP ©AFP

Noord-Korea heeft aangekondigd de noodtelefoonlijn met het zuiden te heropenen na die in maart te hebben onderbroken.

De verbreking van het laatste directe contact tussen de twee Korea's kwam er toen de spanning op het schiereiland een hoogtepunt bereikte in maart-april.

De raketlancering in december en een kernproef in februari leidden tot een ketting van sancties van de Verenigde Naties en dreigingen met een nucleaire oorlog door Pyongyang.

Noord-Korea werd zwaar getroffen door de sluiting van Kaesong, dat een van de weinige bronnen van buitenlandse deviezen is. In het industriepark werken meer dan 53.000 Noord-Koreanen voor 123 Zuid-Koreaanse firma's. Dat levert Noord-Korea jaarlijks meer dan 75 miljoen euro op.

De telefoonlijn werkt weer vanaf 14.00 uur plaatselijke tijd, aldus het Comité voor de Vreedzame Hereniging van Korea, aangehaald door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Pyongyang zette donderdag al een eerste stap door voor te stellen om voor het eerst sedert meerdere jaren officieel te praten over een aantal commerciële en humanitaire geschillen. Maar een door Seoul voorgestelde interministeriële conferentie ziet het communistische noorden nog niet zitten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud