Noord-Korea kondigt nieuwe kernproef aan

Kim Jong-un, de Noord-Koreaanse leider. (AFP Photo/KCNA via KNS) ©AFP

Noord-Korea heeft donderdag een nieuwe kernproef aangekondigd. Pyongyang antwoordt zo op de verstrengde sancties van de Verenigde Naties.

'De satellieten en langeafstandsraketten die we blijven lanceren en een nieuwe kernproef die we zullen uitvoeren zijn gericht tegen onze gezworen vijand, de Verenigde Staten'. Dat verklaarde de Noord-Koreaanse militaire commissie.

Het zou de derde nucleaire test van het communistische land zijn. Meer details over bijvoorbeeld de timing werden niet vrijgegeven.

Met het dreigement reageerde het communistische regime in Pyongyang op nieuwe strafmaatregelen door de Verenigde Naties. De VN-Veiligheidsraad scherpte dinsdag de sancties tegen het land aan omwille van de raketlancering van 12 december.

Volgens Noord-Korea ging het in december om de lancering van een draagraket die een satelliet in de ruimte bracht. De VS en hun bondgenoten zien de lancering echter als een gemaskeerde test van een ballistische raket met een grote reikwijdte.

VN-resoluties uit 2006 en 2009 verbieden het land alle nucleaire of ballistische activiteiten. 

Het aankondiging van donderdag is de zoveelste koerswijziging van het regime van Kim Jong-un. De Noord-Koreaanse leider had begin januari nog laten weten dat hij aanstuurde op verzoening met Zuid-Korea.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud