Noord-Korea meldt succesvolle test op raketbasis

©EPA

Noord-Korea heeft zaterdag naar eigen zeggen een 'zeer belangrijke' test uitgevoerd op een basis waarvan Pyonyang ooit beweerde dat ze werd ontmanteld.

Wat er precies werd getest, werd niet bekendgemaakt. Het officiële persagentschap KCNA kondigt de test aan op het moment dat de onderhandelingen over de denuclearisatie tussen Washington en Pyongyang in een impasse zitten.

Het resultaat van deze test zal een 'belangrijke rol' spelen bij het bepalen van de strategische positie van Noord-Korea in de nabije toekomst, klinkt het in een mededeling die verspreid is door KCNA. 

De tests vonden plaats op de raketlanceersite in Sohae. De site ligt aan de noordwestelijke grens met China. In 2018 werd ze buiten gebruik gesteld, maar sinds begin dit jaar is ze weer operationeel.

Geen gesprekken met VS

Dat gebeurde vlak nadat de tweede top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op een mislukking was uitgedraaid.. Naar aanleiding van de eerdere toenadering tussen de twee landen was Noord-Korea de site beginnen ontmantelen, maar uit satellietbeelden bleek dat ze snel weer herrees. 

Noord-Korea liet zaterdag al weten dat het land het niet meer nodig vindt om gesprekken te voeren met de Verenigde Staten over nucleaire ontwapening. De Amerikanen gebruiken de gesprekken met Pyongyang enkel nog voor binnenlandse doeleinden, zegt Noord-Korea. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud