Noord-Korea nodigt inspecteurs IAEA uit

Noord-Korea heeft een hele voorraad raketten (Foto: Reuters). ©REUTERS

Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zijn weer welkom in Noord-Korea. Dat liet het regime in Pyongyang dinsdag weten. De inspecteurs moeten gaan controleren of Noord-Korea zijn nucleaire activiteiten daadwerkelijk stillegt.

De autoriteiten in Pyongyang sloten vorige maand een akkoord met de Verenigde Staten over de bevriezing van hun nucleaire activiteiten. In ruil kan Noord-Korea rekenen op voedselhulp.

Maar over de naleving van het engagement was de afgelopen dagen twijfel gerezen. Pyongyang bracht zelf de speculatiestroom op gang nadat het vorige week vrijdag bekendgemaakt had half april een 'satelliet voor civiele doeleinden' te willen lanceren.

Kernwapenkop

Vooral Zuid-Korea reageerde heftig. De regering in Seoul vreest dat de communistische buur met de lancering van de satelliet de ontwikkeling van een raket met kernwapenkop wil verdoezelen.

Maar tijdens een bezoek aan Peking benadrukte de Noord-Koreaanse onderhandelaar voor nucleaire zaken dat zijn land nog altijd het akkoord met de VS wil naleven.

Integraal

'We zijn vastbesloten het akkoord van 29 februari met de VS integraal uit te voeren', zei Ri Yong-Ho. 'Om het akkoord te kunnen toepassen hebben we een brief gestuurd naar het IAEA waarin we het agentschap uitnodigen inspecteurs naar ons land te sturen', voegde hij eraan toe. Noord-Korea had de IAEA-inspecteurs drie jaar geleden aan de deur gezet.

In het Noord-Koreaans-Amerikaans akkoord van eind februari engageert Pyongyang zich ertoe de lancering van langeafstandsraketten te schorsen. Daarnaast verbond het land zich ertoe geen nucleaire proeven meer uit te voeren en de uraniumverrijkingsactiviteiten te staken.

In ruil voor de bevriezing van het nucleaire programma beloofde Washington 240.000 ton voedsel naar Noord-Korea te sturen.

Lancering

'Het akkoord met de VS is een ding en de lancering van de satelliet is een heel andere zaak', zei Ri Yong-Ho.

Hij benadrukte dat de lancering van die satelliet 'vreedzame doeleinden' heeft. Pyongyang nodigde buitenlandse experts en journalisten uit om de lancering, gepland tussen 12 en 16 april, bij te wonen.

Met de lancering van de satelliet wil het regime de honderdste verjaardag herdenken van de voormalige leider Kim Il-Sung.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud