Advertentie
Advertentie

Noord-Korea pocht met 'geminiaturiseerde' kernwapens

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un spreekt legerpiloten toe ©REUTERS

Noord-Korea heeft woensdag bekendgemaakt er te zijn in geslaagd kernwapens te 'miniaturiseren', zodat ze meekunnen met raketten.

'Het is reeds lang geleden dat wij begonnen zijn onze nucleaire slagkracht te miniaturiseren en te diversifiëren', zegt de machtige Commissie voor Nationale Defensie in een communiqué dat is verspreid door het officiële persbureau KCNA.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap betekent dit dat kernkoppen klein genoeg zijn om door een raket te worden meegevoerd.

'Wij zijn ook op het punt gekomen waar de hoogste precisiegraad gegarandeerd is, niet alleen voor raketten voor de korte en middellange afstand, maar ook voor raketten voor de lange afstand', staat nog in het communiqué van KCNA. 'Wij verbergen dit feit niet.'

De aankondiging zal volgens Yonhap de spanningen nog aanwakkeren die weer waren toegenomen na de recente test waarbij een Noord-Koreaanse ballistische raket door een duikboot werd afgevuurd. Dat de VS die proef hebben veroordeeld, stuit in hetzelfde communiqué van de door Kim Jong-un voorgezeten Commissie voor Nationale Defensie op kritiek.

Over de rakettest zei de Amerikaanse admiraal James Winnefeld aan NBC News dat Noord-Korea 'nog lang niet zo ver is als hun videomakers en spindoctors ons willen laten geloven'. Het communistische land heeft nog 'vele jaren' nodig om raketten te ontwikkelen die vanuit duikboten worden gelanceerd.

Steeds volgens NBC wordt dit bevestigd door de Duitse ingenieurs Markus Schiller en Robert Schmucker. Zij verklaarden aan het persbureau Reuters dat foto's van de lancering 'sterk zijn gewijzigd'.

Nog volgens Yonhap heeft Noord-Korea een voor donderdag gepland bezoek van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aan het inter-Koreaans industrieel complex Kaesong zonder opgave van redenen geannuleerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud