Advertentie

Noord-Korea stal miljoenen voor nucleair programma

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. ©AFP

Noord-Koreaanse hackers hebben honderden miljoenen dollars buitgemaakt om het kernprogramma van het land te financieren.

Ondanks de internationale sancties is Noord-Korea in 2020 verder blijven sleutelen aan zijn nucleair en ballistisch programma. Dat blijkt uit een vertrouwelijk VN-rapport dat de Amerikaanse nieuwszender CNN kon inkijken. Een leger hackers moest verzekeren dat dat programma gefinancierd kon worden.

Volgens het VN-rapport maakten de hackers honderden miljoenen dollars buit bij financiële instellingen en wisselkantoren voor virtuele munten. Ze zouden ook aanvallen hebben uitgevoerd op bedrijven in de defensie-industrie.

Experts geloven dat Noord-Korea niets anders kon dan hackers inzetten. Vorig jaar vielen de schaarse exportinkomsten volledig weg omdat het land besloot alle banden met de buitenwereld te verbreken, uit angst voor het coronavirus.

Onder een hoedje met Iran

Dankzij de extra miljoenen kon Noord-Korea vorig jaar splijtstof blijven produceren, zijn nucleaire faciliteiten onderhouden en upgrades uitvoeren voor de infrastructuur voor ballistische raketten. Het land zou ook samenwerken met Iran en belangrijke onderdelen uitwisselen, stelt het rapport.

Een woordvoerder van de Amerikaanse president Joe Biden zei maandag dat de Verenigde Staten van plan zijn hun beleid tegenover Noord-Korea om te gooien. Zijn voorganger Donald Trump maakte zich sterk dat het gewoon een zaak was van de juiste deal te sluiten. Maar zijn drie ontmoetingen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un leverden niets op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud