Advertentie

Noord-Korea test nieuwe raket

De Noord-Koreaanse Kim Jong-Un observeert een raketlancering. ©Photo News

Noord-Korea testte zaterdag een nieuw ontwikkeld wapen. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA zondag.

Volgens het medium werd de test gesuperviseerd door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Het nieuwe wapen is ontwikkeld om te voldoen aan de terreincondities van het land en verschilt tactisch van de huidige wapensystemen, luidde het voorts.

 De projectielen werden zaterdag afgevuurd vanop een terrein aan de oostkust van Noord-Korea. Aangenomen wordt dat het ging om ballistische korteafstandsraketten. De raketten bereikten een maximale hoogte van 48 km, raakten goed 400 km ver en landden in de Japanse Zee, berichtte het Zuid-Koreaanse leger eerder.

Machtsdemonstratie

Het was al de vijfde lancering van die aard op enkele weken tijd. De Zuid-Koreaanse autoriteiten interpreteren de lanceringen als een 'machtsdemonstratie' van Noord-Korea en verwachten naar eigen zeggen nog meer lanceringen in de komende weken. Pyongyang had voordien al laten weten dat de rakettesten een 'waarschuwing' zijn aan Washington en Seoel, die samen militaire manoeuvres houden in Zuid-Korea.

Zaterdag zei de Amerikaanse president Donald Trump nog op Twitter dat Kim Jong-un hem in een brief een 'kleine verontschuldiging' had aangeboden voor zijn laatste raketlanceringen. De Noord-Koreaanse leider zou de onderhandelingen over de nucleaire kwestie ook willen hervatten, aldus Trump.

Van zijn kant eist Noord-Korea dat Zuid-Korea zich verontschuldigt voor de militaire oefeningen met de Verenigde Staten. Zolang er geen 'steekhoudende excuses' komen, kunnen er geen contacten zijn tussen Noord en Zuid, zo zegt het regime van Jong-Un. 

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap merkte op dat Trump vrijdag tegenover reporters verklaarde dat ook hij 'nooit heeft gehouden' van de gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea. Hij wees er ook op dat Noord-Korea in de huidige fase van de vredesinspanningen enkel korteafstandsraketten test en geen kernwapens. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud