Noord-Korea verwerpt dialoog met Zuid-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verwerpt gesprekken met Zuid-Korea. ©AFP

Pyongyang doet dat uit protest tegen gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. Het voerde ook nieuwe proeven uit met niet geïdentificeerde projectielen.

Noord-Korea geeft vrijdag aan dat de Zuid-Koreanen er niet op hoeven te rekenen dat beiden landen ooit nog rond de tafel gaan zitten. Leider Kim Jong-un reageert daarmee afwijzend op het verzoek van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in om de gesprekken te hervatten.

Het noorden protesteert tegen de gezamenlijke militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Kim noemde die oefeningen, die vorige week begonnen, een 'repetitie voor oorlog'.

Waanideeën

'Het wegvallen van de dialoog tussen noord en zuid en de patstelling bij de uitvoering van een historische top tussen hun twee leiders vorig jaar, is volledig de verantwoordelijkheid van het zuiden', zei een Noord-Koreaanse woordvoerder in een verklaring.

De gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea zijn een repetitie voor oorlog.
Kim Jong-un
Noord-Koreaanse leider

'Het zal duidelijk zijn, we hebben niets meer om over te praten met de Zuid-Koreaanse autoriteiten en we willen niet weer met hen gaan zitten.' Dat Moon nog een opening ziet voor gesprekken, noemde de woordvoerder 'waanideeën'.

De uitspraken van het Noord-Koreaanse regime kwamen er enkele uren nadat de Zuid-Koreaanse president zich sterk gemaakt had dat het Koreaanse schiereiland tegen 2045 herenigd zou zijn.

Projectielen

Noord-Korea hield het niet alleen bij krasse taal. Het vuurde vrijdagmorgen meerdere nog niet geïdentificeerde projectielen af, die aan de oostkant van het Koreaanse schiereiland in zee belandden. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van een verklaring van het leger.

De projectielen werden volgens de Joint Chiefs of Staff (JCS) afgeschoten vanuit de oostelijke kustprovincie Tongchon in de provincie Kangwon. Er zijn nog geen andere details vrijgegeven, zoals het aantal raketten, het type, het vluchtbereik en de maximale hoogte.

De voorbije drie weken testte Pyongyang meerdere projectielen. Die proeven zijn volgens de Noord-Koreanen bedoeld als 'een waarschuwing'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud