Advertentie

Noord-Korea viert 75 jaar communisme met militaire parade

Voor het eerst in twee jaar vond in Noord-Korea een grote militaire parade plaats. ©AFP

Noord-Korea heeft zaterdag de 75ste verjaardag van de regerende Arbeiderspartij gevierd met een militaire parade. Een grote intercontinentale ballistische raket was de blikvanger.

De Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang verkeerde zaterdag in feeststemming. Duizenden mensen doken in het straatbeeld op om de 75ste verjaardag van de regerende Arbeiderspartij te vieren. Een grote, strak geregisseerde militaire parade, de eerste in twee jaar, vormde het hoogtepunt.

Onder het goedkeurende oog van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un trokken duizenden soldaten en militairen door de straten van de hoofdstad terwijl gevechtsvliegtuigen lichtkogels en vuurwerk afschoten. De blikvanger van de parade was een grote intercontinentale ballistische raket. Die zou kernkoppen tot in de Verenigde Staten kunnen dragen.

Defensie

Het wapentuig maakte indruk op analisten. 'Het lijkt te gaan om de grootste mobiele met vloeibare brandstof aangedreven raket', zei Ankit Panda, expert bij de Federation of American Scientists. Melissa Hanham, de nummer twee van de ngo Open Nuclear Network, bestempelde de nieuwe raket als 'een monster'.

De nieuwe raket is een monster.
Melissa Hanham
Nummer twee ngo Open Nuclear Network

Tijdens de parade verzekerde de Noord-Koreaanse leider zijn landgenoten dat hij niet van plan is te besparen op defensie. 'We zullen ons leger blijven versterken, voor zelfverdedigings- en ontradingsdoeleinden', zei Kim Jong-un in een toespraak die werd uitgezonden op de staatstelevisie. Tegelijkertijd garandeerde hij zijn leger en het militair materieel niet pro-actief te zullen inzetten.

Een rechtstreekse verwijzing naar de Verenigde Staten en de vastgelopen bilaterale gesprekken over denuclearisering viel niet op te tekenen in de speech van Noord-Koreaanse leider.

Sancties

Kim Jong-un gaf de internationale gemeenschap wel een veeg uit de pan. 'Door de tyfoons, de coronapandemie én de internationale sancties tegen ons land kan ik mijn beloften over economische vooruitgang niet nakomen', zei hij. 'Ik ben beschaamd dat ik jullie niet heb kunnen belonen voor jullie enorme vertrouwen. Ondanks mijn inspanningen en mijn toewijding heb ik ons volk niet de weg uit de moeilijke levensomstandigheden kunnen tonen.'

Op tv-beelden was te zien hoe niemand van de toeschouwers een mondmasker droeg. Maar er leek wel minder volk op de been dan anders het geval is bij militaire parades in Pyongyang. Kim Jong-un beweerde in zijn speech dat niemand met het coronavirus is besmet in zijn land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud