Noord-Korea vuurt 2 raketten af

Noord-Korea vuurt 2 raketten af. - AFP ©AFP

Noord-Korea vuurde maandag twee korteafstandsraketten af. Dat meldt het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap. De tests vinden plaats tijdens militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Al voor de tweede keer op een week tijd vuurt Noord-Korea korteafstandsraketten af. Vorige week gingen vier projectielen de lucht in, nu waren het er twee. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie werden de twee raketten kort na 6 uur 's ochtends lokale tijd afgevuurd en hadden ze een reikwijde van 500 kilometer. Over het lot van de raketten is niets duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze in de oostelijke Japanse zee beland. 

De raketlanceringen vallen samen met de militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die vorige week van start gingen. Noord-Korea had daar groot misbaar over gemaakt en ziet de oefeningen als een provocatie. Verder zijn het dit weekend ook 'parlementsverkiezingen' in Noord-Korea, de eerste sinds de nieuwe leider Kim Jong Un zijn vader opvolgde in 2011.

De verkiezingen voor de Opperste Volksvergadering zijn uiteraard grotendeels schijn. Alleen kandidaten die goedgekeurd zijn kunnen deelnemen aan de verkiezingen voor de Volksvergadering. Bovendien heeft dat orgaan een grotendeels passieve functie. Het hecht zijn goedkeuring aan beslissingen die de Communistische Arbeidspartij al nam. 

De relaties tussen Noord- en Zuid-Korea zijn de laatste maand weer erg grillig. Begin februari was er nog topoverleg tussen delegaties uit beide landen. Op dat overleg werd besloten dat er familiereünies konden plaatsvonden eind februari. Noord-Korea dreigde er aanvankelijk mee die reünies te schrappen vanwege de militaire oefeningen, maar stemde er uiteindelijk toch mee in. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud