Advertentie

'Noord-Korea vuurt ballistische raket af'

De Zuid-Koreaanse televisie berichtte dinsdag over de lancering van een ballistische raket door Noord-Korea. ©EPA

Noord-Korea heeft dinsdag een ballistische raket gelanceerd voor zijn zuidkust. Dat meldde het Zuid-Koreaanse leger. Mogelijk is de raket afgevuurd vanop een duikboot.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un lijkt in een provocatieve bui. Voor de vijfde keer in enkele weken heeft zijn regime dinsdag een wapenproef uitgevoerd. Volgens het Zuid-Koreaanse leger lanceerde de noordelijke buur een ballistische raket af.

'De raket werd om 10.17 uur lokale tijd afgevuurd en legde zowat 590 kilometer af op een hoogte van zowat 60 kilometer', stelde het Zuid-Koreaanse leger in een mededeling. De test werd uitgevoerd in de regio Sinpo, waar zich een Noord-Koreaanse marinebasis bevindt.

Duikboot

Foto's of video's van de wapenproef zijn vooralsnog niet vrijgegeven door de Noord-Koreaanse staatsmedia. Maar analisten houden er rekening mee dat Pyongyang de raket afvuurde vanop een duikboot. Tijdens een militaire parade begin dit jaar had het regime een dergelijke raket gepresenteerd als het 'krachtigste wapen ter wereld'.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Noord-Korea zo'n raket test. In oktober 2019 deed het dat ook al eens, al gebeurde dat toen wellicht vanop een onderwaterplatform. Militaire experts beschouwen raketten die vanop een duikboot gelanceerd worden als een grotere bedreiging dan wapentuig dat vanop het vasteland afgevuurd wordt omdat ze moeilijker te detecteren zijn.

De test kwam er enkele uren voordat toplui van de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan elkaar ontmoeten. Op de agenda staat één punt helemaal bovenaan: de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging.

Voorstel

Met de recentste proef dringt Noord-Korea er bij de VS op aan om een concreet voorstel op tafel te leggen.
Go Myung-hyun
Zuid-Koreaanse analist

De timing is dan ook niet toevallig, menen analisten. 'Met de recentste proef dringt Noord-Korea er bij de VS op aan om een concreet voorstel op tafel te leggen', stelde Go Myung-hyun van het Asan Institute, een denktank in Seoel, aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

De Noord-Koreanen zijn uit op de afbouw van de internationale sancties tegen hun regime. 'In ruil zijn zij bereid te praten over een bevriezing van testen met intercontinentale ballistische raketten', zei de analist.

Eind vorige maand had de Noord-Koreaanse leider nog een Amerikaans verzoek om een dialoog afgewezen. Hij deed het voorstel af als een 'façade om hun bedrog en vijandige daden te verdoezelen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud