Noord-Korea vuurt opnieuw raketten af

©REUTERS

Noord-Korea heeft voor de tweede keer in een week raketten getest. Volgens het land gaat het om een militaire training.

Noord-Korea heeft voor de tweede keer in een week raketten gelanceerd, een sinds 2017 ongeziene provocatie. Volgens het Zuid-Koreaanse leger vuurde het land twee korteafstandsraketten af. Een vloog 420 kilometer ver, de andere ongeveer 270 kilometer. De lancering gebeurde enkele uren na de aankomst van de Amerikaanse speciale gezant voor Noord-Korea in Seoel.

Het is van 2017 geleden dat Noord-Korea nog raketten heeft getest.

Ook zaterdag vuurde Noord-Korea al enkele korteafstandsraketten af. De projectielen kwamen 70 tot 200 kilometer verder neer in de Japanse Zee. Zuid-Korea en de Verenigde Staten analyseren samen de details van de lancering.

Zelfverdediging

Volgens het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waren de raketproeven van zaterdag 'routineus en zelfverdedigend'. 'De raketproeven van onze krijgsmacht waren enkel een onderdeel van onze militaire training. Ze waren tegen niemand gericht en ze hebben niet geleid tot een verslechtering van de situatie in de regio', zei een woordvoerder van het ministerie.

Het is van 2017 geleden dat Noord-Korea nog raketten heeft getest. Toen vuurde het een langeafstandsraket af die de Verenigde Staten kon bereiken. Sindsdien zoeken beide landen toenadering. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un beloofde geen nucleaire wapens en langeafstandsraketten meer te testen en er volgden twee diplomatieke toppen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Kim Jong-un.

'Laat politieke gevangenen vrij'

Maar sinds de jongste top in februari zitten de onderhandelingen over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma in een impasse. Kim Jong-un eiste dat de Amerikaanse sancties opgeheven worden. Toen Trump dat weigerde, werd de top vroegtijdig afgebroken.

De Verenigde Staten riepen Noord-Korea donderdag ook op alle politieke gevangenen vrij te laten en de concentratiekampen te sluiten. Volgens de Amerikanen gaat het om zo'n 80.000 tot 120.000 gevangenen. De VS vroegen Noord-Korea met klem hulp toe te laten in het land. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zijn de Noord-Koreanen aangewezen op een voedselrantsoen van 300 gram per dag, het gevolg van de slechtste oogst in tien jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect