Noord-Korea vuurt vier raketten af

Noord-Korea provoceert met rakettentests. - EPA ©EPA

Noord-Korea vuurde donderdag vier korteafstandsraketten af. Dat meldt het Zuid-Koreaanse minister van Defensie. Het was geleden van mei vorig jaar dat het geïsoleerde land nog eens provoceerde met rakettests.

In Noord-Korea vonden vandaag voor het eerst sinds lang weer onverwachte militaire oefeningen plaats. Vier korteafstandsraketten werden rond 18 uur lokale tijd afgevuurd vanop een militaire basis vlakbij de scheidingslijn met de Zuid-Korea. Over het lot van de raketten is niets bekend. Naar alle waarschijnlijkheid zijn ze in de Japanse Zee beland, ten oosten van het Koreaanse schiereiland. 

De oefeningen komen er na een maand van relatieve rust in de relaties tussen beide landen. Begin februari vond er uitzonderlijk topoverleg plaats, onder meer over het houden van familiereünies. Die vonden uiteindelijk ook plaats. Begin deze week ontmoetten Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse familieleden elkaar, die gescheiden waren door de Koreaanse oorlog in de jaren '50. Die familiereünies vonden plaats op de Kumgangberg, net ten noorden van de scheidingslijn tussen beide Korea's. 

Toch komt de militaire provocatie niet geheel onverwacht. Noord-Korea toont zich geïrriteerd over de nakende militaire oefeningen die Zuid-Korea en de Verenigde Staten in het gebied houden. Dat was ook de reden waarom de familiereünies bijna werden ingetrokken. Gisteren nog noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry Noord-Korea 'een duivelse plek'. Dat was een reactie op het vernietigende VN-rapport dat deze maand over Noord-Korea verscheen.

Het was geleden van mei vorig jaar dat Noord-Korea nog eens rakettests hield. Toen vuurde het land drie dagen op rij raketten voor de korte afstand af. Gepaard met de oorlogsretoriek vreesde men toen voor een escalatie. Noord-Korea verwijst vaak naar zijn recht op militaire oefeningen uit te oefenen, Zuid-Korea beschouwt ze evenwel als pure provocatie

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud