Noord-Korea waarschuwt voor kernconflict

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un ©REUTERS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft woensdag voor het eerst in het openbaar gesproken over de executie van zijn oom Jang Song-thaek. Hij waarschuwde ook voor een nucleaire ramp als er weer een conflict uitbreekt op het schiereiland. Oorlogsrethoriek die het regime niet vreemd is.

In een nieuwjaarstoespraak op de staatstelevisie noemde hij de voltrekking van het doodvonnis de eliminatie van 'een stuk vuil binnen de partij'. Volgens Kim is de Communistische Partij 100 keer sterker geworden, nu deze is ontdaan van een verrader. Hij noemde de naam van zijn oom niet.

Jang gold als de tweede man van het stalinistische Noord-Koreaanse regime. Hij viel half december onverwacht in ongenade en werd tijdens een bijeenkomst van leiders van de partij gearresteerd. Deskundigen vermoedden dat Jang, die getrouwd was met een zuster van Kims in 2011 overleden vader Kim Jong-il, het slachtoffer was geworden van een machtsstrijd binnen het regime. Na de dood van Kim Jong-il fungeerde Jang als regent voor de jonge, nieuwe leider.

Kim Jong-un pleitte in zijn rede ook voor betere relaties met Zuid-Korea. Hij waarschuwde dat een nieuwe oorlog op het Koreaanse schiereiland tot een enorme nucleaire ramp zal leiden, die ook de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Zuid-Korea, zal treffen.

De twee Korea's zijn officieel nog altijd in oorlog met elkaar. Weliswaar maakte een wapenstilstand in 1953 na 3 jaar een einde aan de Koreaanse Oorlog, maar Noord- en Zuid-Korea hebben nooit vrede met elkaar gesloten. Er zijn 28.500 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea om een nieuwe inval uit het noorden te voorkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud