Advertentie

Noord-Korea wil niet met Washington praten over denuclearisatie

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een test met een langeafstandsraket. ©via REUTERS

Noord-Korea weigert om met het 'bedrieglijke' Washington gesprekken aan te gaan over denuclearisatie.

Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA zondag. Pyongyang is niet te spreken over recente uitlatingen van de Amerikaanse president Joe Biden en leden van zijn regering.

De berichten komen er nadat de Amerikaanse regering had gezegd dat president Joe Biden voorstander is van een 'open diplomatieke' aanpak met Noord-Korea over denuclearisatie. De Verenigde Staten proberen 'hun vijandige acties te verdoezelen', zei het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Leider beledigd

In een aparte verklaring, ook vrijgegeven door KCNA, beschuldigt het ministerie de Amerikaanse president ervan de leider Kim Jong-un te hebben beledigd. 'De kritiek op de mensenrechten is een provocatie die laat zien dat de Verenigde Staten zich klaarmaken voor een totale krachtmeting met Noord-Korea, en zal dienovereenkomstig worden beantwoord', klinkt het.

Ik zal zowel diplomatie als harde afschrikking gebruiken om de nucleaire plannen van Pyongyang te dwarsbomen.
Joe Biden
Amerikaans president

Woensdag verklaarde Biden aan het Congres dat hij zowel 'diplomatie als harde afschrikking' zou gebruiken om de nucleaire plannen van Pyongyang te dwarsbomen. Het doel van de Amerikanen is 'de volledige denuclearisering' van het Koreaanse schiereiland.

Zuid-Korea en Japan

Het is niet duidelijk hoe de Amerikaanse regering dat zal aanpakken. Het lijkt er wel op dat Zuid-Korea en Japan nauw betrokken zullen zijn. Ook distantieert de Amerikaanse regering zich van de aanpak van ex-president Donald Trump. Al wil ze wel proactiever zijn dan onder Barack Obama.

Op 21 april vroeg de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in Biden in een telefoongesprek om de onderhandelingen met Pyongyang herop te starten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud