Advertentie

Noord-Korea zet kernproeven stop

©AFP

Noord-Korea schort zijn kernproeven en rakettentests op en sluit de nucleaire testsites.

'Vanaf april zal Noord-Korea stoppen met zijn kernproeven en de lancering van intercontinentale ballistische raketten,' schrijft het NoordKoreaanse persagentschap KCNA. Tests zijn niet langer nodig. Het Noordkoreaanse kernwapenprogramma is klaar, benadrukt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Bondgenoot China maar ook Zuid-Korea en de Amerikaanse president Donald Trump juichen de aankondiging van het Noordkoreaanse regime toe. Peking wil Pyongyang helpen bij het kernwapenvrij maken en de economische ontwikkeling van het Koreaanse schiereiland. Dat zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Lu Kang, zaterdag.

Ook Rusland is opgetogen over  de aankondiging van Kim Jong-un. 'Moskou begroet het voorstel van Noord-Korea, dat een serieuze kans biedt op de-escalatie van de spanningen in de regio.'

Kernstop moet 'verifieerbaar zijn'

Dit is een positieve stap op een pad dat het land moet leiden naar volledige, verifieerbare en onomkeerbare kernuitstap.
Federica Mogherini
EU-buitenlandchef

Federica Mogherini, de EU-vertegenwoordiger voor buitenlands beleid, noemt de beslissing 'een positieve stap op een pad dat het land moet leiden naar volledige, verifieerbare en onomkeerbare kernuitstap, respect voor internationale verplichtingen en alle relevante VN-resoluties en de bekrachtiging van het internationaal kernwapenakkoord'.

De spanningen op het Noord-Koreaanse schiereiland, en de Noord-Koreaanse kernproeven en rakettentests die daarmee gepaard gaan, zorgen al jarenlang voor politiek gekrakeel. In 2017 testte Noord-Korea meermaals raketten. Begin september voerde het nog een nucleaire test uit, in weerwil van VN-resoluties.

Koreaanse top volgende week

Kim  en de Amerikaanse president Donald Trump beledigden elkaar in een stortvloed van bedreiging. Maar sinds kort zoeken de VS en Noord-Korea toenadering.

Woensdag raakte bekend dat CIA-baas en toekomstig buitenlandminister Mike Pompeo ontvangen werd door Kim. Er staat ook een top gepland tussen Kim en Trump. Komende vrijdag zullen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en Kim elkaar ontmoeten op de. derde Korea-top in grensplaats Panmunjom.

Volkenrechtelijk geldt nog steeds een oorlogstoestand op het Koreaanse schiereiland. De Koreaanse Oorlog van 1950 tot 1953 werd beëindigd met een staakt-het-vuren. Een vredesverdrag is er nog steeds niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud